Otthonmustra: nézzünk körbe mi szorulhat felújításra jövőre

  • interior
  • 2021.12.20
    16:19
  • Poli-Farbe sajtóközlemény
Legtöbbünk nagy tervekkel, célokkal várja az új évet, és még ha nem is teszünk fogadalmat, sokan érezzük úgy: jövőre néhány dolgot másképp szeretnénk csinálni. A friss kezdethez inspiráló környezetre vágyunk, így érdemes már most elgondolkozni azon, hogyan tudjuk kicsit megújítani otthonunkat. Sok mindent mi magunk is meg tudunk valósítani, ráadásul nem is kell túlságosan sok időt ráfordítani. A Poli-Farbe alkalmazástechnikus szakértőjét, Podmaniczki „Szobafestő” Attilát kérdeztük, hogyan érdemes nekifogni a tervezésnek, mi mindent érdemes figyelembe vennünk felújítás előtt.

A szakértőnk tanácsa, hogy első lépésként, figyelmesen járjuk végig a lakást, és írjunk fel minden olyan javítanivalót, amit már régóta halogatunk. Legjobb, ha mindezt pontosan vezetjük valahol, hogy később egy helyen tudjuk az anyag- és eszközszükségletet is számolni. Érdemes lehet egy ütemezést is készíteni az alapján, hogy mit mikor szeretnénk és tudunk megcsinálni.

Falfestés

Akár tisztasági festésről van szó, akár szükségszerű javítási munkákról vagy a hangulat felfrissítéséről a falak állapotát időről-időre érdemes megszépíteni. Érdemes körbenéznünk tehát az egyes helyiségek falai mennyire koszosak, van-e valahol javítandó hiba, vágyunk-e változásra. A falfestés nem túlságosan bonyolult, ha megfelelően elő van készítve a falfelület - ez szinte több idő, mint maga a munka. A festés esetén nagyon fontos a szakszerű előkészítés, ez a biztos siker alapja: ha szükséges, a laza vakolatot távolítsuk el, glettel javítsuk a hibákat, és csiszoljuk tökéletesen szintbe a falfelülettel. A mélyalapozó használata erősen ajánlott, hiszen ez segíthet abban, hogy a felület tartós és foltmentes legyen. Vásárlás előtt számítsuk ki a festékszükségletet is, és ne felejtsük ellenőrizni, használható, jó állapotban vannak-e a festőszerszámaink, így jobban átlátjuk a felmerülő költségeket is.

Falfestésnél nem kell teljes helyiségben gondolkodnunk. Haladhatunk helyiségekként is, de térelválasztás vagy hangulatjavítás céljából megújíthatunk csak egy-egy falszakaszt is. Jó minőségű, akár egy rétegben is fedő festékkel gördülékenyebb a munka, ilyenek például a Poli-Farbe Platinum termékek, amelyekkel könnyen és eredményesen tudunk dolgozni. Ha fokozatosan haladunk a festési munkálatokkal, a felmerülő kiadásokat sem kell egy összegben kifizetnünk, kevesebb a felfordulás is, viszont látványos hatást tudunk elérni otthonunkban.

Bútor, ajtó, ablak

A falfelületek állapota mellett vizsgáljuk meg az ajtók, az ablakok és a bútorok állapotát is. Manapság igen elterjedtek a műanyag nyílászárók és beltéri ajtók, de még szép számmal találhatunk fa felületeket is. Ha kopott, fakó, repedezett a korábban lazúrral vagy zománccal festett felület, akkor érdemes felújítanunk azokat is. Törekedjünk az alkalmazástechnikai lépések pontos betartására, illetve a minőségi termékek választására. Jó hír, hogy az ajtók és ablakok esetében is haladhatunk szakaszosan, így a kiadás és a munka is optimálisan elosztható a következő hónapokra.

A fenntarthatóság jegyében a megunt, régi bútorainkat is újjáéleszthetjük kidobás helyett. A divatjamúlt daraboktól se váljunk meg feltétlenül, hanem inkább tervezzük újra: fessük át a felületeket (Tipp: Poli-Farbe Cellkolor vizesbázisú vagy oldószeres zománcfestékek), cseréljük le a fogantyúkat és máris új életet adtunk egy megkopott darabnak. Nem is gondolnánk, hogy már néhány szekrényajtó vagy kisebb bútor átfestése mekkora változást jelent hangulatban és összképben.

Fűtőtestek felújítása

A legszebben kifestett szobát is elcsúfíthatja egy régi, megsárgult radiátor, így érdemes már most elgondolkodni és felírni a listára, hogy a fűtésszezon végeztével a következő fűtésszezonig újítsuk fel a radiátorokat is. Szakértőnk tanácsa, hogy kifejezetten hőálló zománcfestéket válasszunk annak érdekében, hogy éveken át szép és tartós lehessen a végeredmény (Tipp: Poli-Farbe Cellkolor radiátorzománc). Fontos, hogy a munkának valóban csak akkor álljunk neki, amikor a száradás teljes időtartamára ki tudjuk kapcsolni a fűtést. Ekkor végezzük el először az esetleges javításokat, csiszolást, majd két rétegben kenjünk át zománcfestékkel a felújításra szoruló radiátorokat.

Ha kihasználjuk a nyugodtabb hónapokat arra, hogy előre tervezzünk és összegezzük a ránk várt feladatokat sokkal magabiztosabban kezdhetjük az évet. Lesz időnk a kiadások megtervezésére és az ütemezés kialakítására is. Érdemes megfogadni felújítás esetében is azt a tanácsot, hogy nem kell mindig mindent azonnal megvalósítani, legyünk türelmesek és csak annyit vállaljunk, amit kényelmesen el tudunk végezni. A festési és felújítási munkálatoknál sem kell egybe gondolkozni, osszuk be a teendőket, priorizáljunk és ne engedjük, hogy a kapkodás a minőség rovására menjen.

Képek: Fotók: Poli-Farbe Kft.