Kereshetővé váltak a zöld otthonok, egyből rárepültek a vevők

  • green
  • 2021.12.17
    15:48
  • INGATLAN.COM
Az ingatlan.com legújabb fejlesztésével már országosan kereshetővé váltak a zöld hitelre alkalmas otthonok. Érdekesség, hogy a vevőknek eddig volt keresési szempont az ingatlan energetikai besorolása, de a Zöld Otthon Program fordulatot hozott ezen a téren. - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja a Zöld Otthon Program feltételeinek megfelelő lakások iránti kereslet alakulását és a kínálatot, valamint a jellemző négyzetméterárakat.

Rohamosan bővülő kínálat

Bár a hirdetők csak pár napja tudják megjelölni a zöld hitelre alkalmas ingatlanokat, már több mint kétezer ilyen eladó lakás és ház található a kínálatban, ami az összes újépítésű ingatlanhirdetés egynegyedét teszi ki. A zöld otthonok ilyen nagy száma azért sem meglepő, mert 2022 júliusától szinte csak ilyen ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az új lakások és házak kínálata a januárban visszavezetett ötszázalékos áfa miatt valósággal berobbant. Tavaly decemberben országosan még csak 5800 új lakóingatlant hirdettek az eladók, addig most már majdnem 8600 új lakás és ház szerepel az ingatlan.com kínálatában, ami 44 százalékos növekedést jelent.

Hirtelen sokaknak fontos lett

A kereslet alakulása arról árulkodik, hogy a vevők egyre jobban figyelnek a lakás energiafelhasználására és sokan takarékos lakás vásárlását tervezik. A zöld otthon kereső elindulása óta eltelt öt napban összesen több mint 23 ezer, naponta pedig 5-6 ezer keresés célozta a zöld lakásokat. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik új építésű ingatlan keresése zöld otthonokra érkezik.

“Az ingatlan.com-on már régóta lehet szűrni a kínálatot az energetikai besorolás alapján, de eddig alig volt olyan vevő, aki ennek fényében kereste volna következő otthonát.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “Október óta sokat változtak a keresési szokások, mivel a zöld hitellel ki lehet védeni az emelkedő alapkamat miatt begyűrűző lakáshiteldrágulást is.

A zöld otthon program keretében ugyanis 2,5 százalékos fix kamat mellett lehet maximum 70 millió forintos, legfeljebb 25 éves futamidejű lakáshitelt igényelni energiatakarékos, legalább BB besorolású, ezen belül négyzetméterenként legfeljebb évi 90 kWh energiaigényű vagy annál jobb kategóriába tartozó lakóingatlan vásárlására, építésére.

Mennyibe kerülnek?

Az ingatlan.com adatai szerint a zöldlakáshitel-kompatibilis fővárosi lakások átlagos négyzetméterára december 1 millió forint volt. Az I. és II. kerületben 1,5-1,6 millió forintos ár jellemezte a szóban forgó új lakásokat. A XVIII. és XX: kerületben viszont 700 ezer forint alatti áron is vannak elérhető “zöld otthonok”.

A megyeszékhelyek közül Debrecenben 801 ezer, Győrben 680 ezer, Székesfehérváron 781 ezer, ugyanakkor Nyíregyházán, Pécsen és Szombathelyen 500 ezer forint alatti átlagárakon kínálták ezeket a lakóingatlanokat.

“A friss adatok alapján valószínűsíthető, hogy 2022 a zöld otthonok és az új lakóingatlanok éve lesz. Arra számítunk, hogy a zöld hitelek első 200 milliárdos keretének kimerülése után a nemrég megkapott zöld mandátumának köszönhetően az MNB további kedvezményes hitellehetőséget biztosít a zöld otthonok vevői számára. Ez pedig az újlakás-kínálat és lakásépítések bővülését is jelentősen elősegítheti.” - fogalmazott Balogh László.