Hőszigetelésen gondolkodsz?

  • inspiration
  • 2021.11.02
    13:36
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Íme a legfontosabb kérdések, amikről mindenképpen tudnod kell!

Kétségtelen, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a hőszigetelési rendszerek iránt a háztulajdonosok és kivitelezők részéről is. Igaz ugyan, hogy nagyobb költségekkel járó befektetés, de több szempontból is megtérül rövid időn belül.

Az első és általában a legfontosabb érv a hőszigetelés mellett, hogy 20-30%-kal is csökkenti a fűtési számlát, amit akár a munkálatok utáni első télen is megtapasztalhatunk. Nem elhanyagolható az sem, hogy egy jól kiépített homlokzati hőszigeteléssel óvjuk a házunk szerkezetét, így otthonunk nem csak kívülről lesz dekoratívabb az új vakolatnak köszönhetően, de szerkezetileg is tartósabbá válik. Gondoljunk arra is, hogy az optimálisan kialakított hőmérséklettel, a hőhidak megszüntetésével megakadályozzuk a páralecsapódást, így a penész és az alga szaporodását is. Ráadásul jót teszünk vele a környezetünknek, hiszen energiát spórolunk meg azzal, ha télen nem az utcát fűtjük, nyáron pedig nem kell olyan sokszor bekapcsolni a légkondicionálókat. Emellett jócskán növeli az ingatlan értékét is: a kötelező energetikai tanúsítvány ma már minden ingatlan esetében mérvadó, ha adásvételre kerül sor.

Ugyanakkor sokan elbizonytalanodnak, hogy melyik hőszigetelési rendszert válasszák a piacon fellelhető megoldások közül és mire kell figyelniük a kivitelezés során. Ezekben segít eligazodni Dr. Varga Erika, a Poli-Farbe kutatás-fejlesztési vezetője.

Hogyan találjuk meg a számunkra ideális hőszigetelési rendszert?

Keressük a hosszú használati időt garantáló megoldásokat, a jó ár-érték arányt és lehetőleg válasszunk egy gyártótól, egy termékcsaládból származó termékeket, mert akkor a minőségben is jobban bízhatunk, valamint figyeljünk arra, hogy a legtöbb gyártói garancia is akkor érvényesíthető, ha az egy rendszerben lett alkalmazva – hangsúlyozza szakértőnk. A polisztirol lapok kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, alkalmazása ár-érték arányban a leggazdaságosabb és minőségi kivitelezést tesz lehetővé.

Fotó: 123rf.comFotó: 123rf.com

Érdemes-e szakember nélkül, saját kezűleg belefogni a külső szigetelési munkálatokba?

Semmiképp sem! A hőszigetelő rendszer hosszú időre szóló, költséges beruházás, a kivitelezésben pedig sok a hibalehetőség. Hogy csak néhányat említsek: nem megfelelően előkészített, hullámos, poros alapfelület, a lapok nem pontos illesztése, nem szakszerű ragasztás. Gyakran látni olyan munkálatokat is, ahol a dübel helye átlátszik a vakolaton, nincs kiegyenlítve a felület vakolás előtt, illetve nem egyenletes a vakolat struktúrája, színe. Bízzuk megbízható, jó referenciákkal rendelkező szakemberre a munkát és mindenképp válasszunk minőségi anyagokat.

Mire érdemes figyelni a folyamat közben, amit laikusként mi is nyomon követhetünk?

Ha tartós védelmet szeretnénk biztosítani otthonunknak, nagyon fontos a hőszigetelés időpontjának megválasztása. Nem ajánlatos +25 °C felett vagy +10 °C alatti hőmérsékletnél, csapadékos időben, erős szélben, ködös vagy magas páratartalmú időszakban belevágni a munkába. Figyeljünk arra is, hogy a mesterek ne spórolják ki a szakszerű felület-előkészítést. Az előírtnál kevesebb ragasztó vagy a dübelek hiánya miatt az egész rendszer leválhat a felületről. Átlagosan 6 dübel/m² az elvárás, de ez a falazattól, a szigetelőanyagtól és az épület magasságától is függ. A nyílászárók sarkainál mindenképpen alkalmazzanak dupla hálózást – ha ez elmarad, később repedések jelentkezhetnek, amelyek utólag már nem javíthatók. Ellenőrizzük, hogy megvárják-e az előírt száradási időket, hogy az alapvakolat, a vakolatjavítás, a ragasztó vagy az alapozó teljesen kiszáradjon, különben lelassul a ragasztó kötése, a bezárt, nagy mennyiségű nedvesség csak hosszú idő alatt tud távozni. Emiatt a felületünk foltos lesz, vagy akár a penészedés is megindulhat rajta. A tökéletes végeredmény eléréséhez a vakolat felhordását szintenként minimum két ember végezze: egyikük a vakolat felhúzásáért, a másik a kidörzsölésért felelős. Sötét vakolat esetén az alapozót is mindenképpen színre kell keverni.

Hőszigetelés után a végső vakolat színét hosszú éveken át nézzük. Hogyan válasszuk ki a végső fedőréteget?

A külső vakolás szintén nagyon lényeges kérdés a háztulajdonosoknál. A klasszikus diszperziós vakolat a legolcsóbb megoldás. Ezeket a termékeket kiváló időjárásállóság jellemzi, fokozott védelmet biztosít az algák megtelepedése ellen, bevonata nem repedezik, illetve megfelelő lég- és páraáteresztő felületet képez. Választható még szilikon és szilikát vakolat is, melyeknek szintén jó a páraáteresztő képessége, ám míg az előbbit a jobb öntisztuló tulajdonsága miatt kedvelik nagyon, az utóbbit a nagy keménysége, időtállósága miatt – itt nekünk kell dönteni, mi a fontosabb. A szilikonvakolat fokozott védelmet biztosít az algák megtelepedése ellen, kiválóan tapad, szálerősítésének köszönhetően nem repedezik. A diszperziós és szilikonvakolatokra is igaz, hogy a felületképzés során kapart és gördülőszemcsés struktúrák is kialakíthatók vele. A szilikátvakolat ezzel szemben vízüveg alapú, márványőrleményt, pigmentet, műanyag diszperziót és különleges adalékokat tartalmazó kiváló időjárásállóságú fedővakolat. Valamennyi külső használatra alkalmas vakolat – köztük a Poli-Farbe termékei is – a szakkereskedésekben több ezer árnyalatra színezhetők, vagyis abszolút személyre szabhatók, mindenféle egyedi elképzelés megvalósíthatók vele. Választáskor legyen fontos szempont a színtartósság és a jó fény- és időjárásálló tulajdonság is! Sötét színeket a tartósság miatt nem célszerű választani, illetve ezeken jobban meglátszanak a hibák is.