A 2022-es év falszíne a nád

  • interior
  • 2021.11.02
    13:28
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
A klasszikus fehéret és a bodza árnyalatát is kedvelik a magyarok az otthonszépítés során, de a nád színe az, amely igazán jellemzi a hazai ízlésvilágot a Poli-Farbe festékgyár színtrend kutatása szerint. A korábban népszerű – mediterrán hangulatot idéző narancsos, barackos árnyalatok – szinte teljesen eltűntek a legkedveltebb színek közül, de a szürke színek is egyre inkább háttérbe szorulnak.

A lakberendezési és színtrendek ugyanúgy változnak, mint a különböző divatirányzatok – bár talán kissé lassabban. Magyarországon is jól megfigyelhető néhány trend, amely jól mutatja a magyar lakosság ízlésvilágának evolúcióját, függetlenül attól, hogy a tisztasági festéshez is használt fehér örök kedvenc. A legnagyobb hazai festékgyártó vállalat több mint 17 éve dobta piaca beltéri egyrétegű festékjét, a Poli-Farbe Platinumot, amelynek színpalettája hűen tükrözi, milyen falszíneket preferáltak az egyes időszakokban a kreativitásra nyitott magyarok, legyen szó mesteremberekről vagy lakossági felhasználókról.

Leáldozott a sárgának

A 2010-es évek elején a népszerűségi sorban kizárólag sárgás, narancsos szín sorakozott fel a népszerűségi ranglistán. A trombitavirág, a napraforgó és barackvirág árnyalatok vitathatatlanul a vásárlók kedvencei voltak, azonban az évtized közepén ez a folyamat kezdett megtorpanni, sőt, visszafordulni. Olyannyira, hogy a 2021-es felmérés szerint ezen színek egyike sem szerepel már a top10-ben. A szakkereskedések és barkácsáruházak visszajelzéseinek köszönhetően a Poli-Farbe lépést tud tartani a vásárlók igényeivel, folyamatosan megújuló színskálájában pedig visszaköszönnek a nemzetközi trendek is. Így jól kimutatható: lassan idehaza is elkezdtek divatba jönni a természetesebb, kifinomultabb színek, mint például a lágy fátyolka, az ezüstfa vagy épp a természetes vasvirág árnyalata.

Ha megfigyeljük, ezek semlegesebb, kevésbé intenzívek és sokkal jobban illenek egy modern otthon színvilágába. Ebbe az új irányvonalba jól illeszkedik a Poli-Farbe Platinum kínálatában pár éve megjelent nád, melynek népszerűsége olyan gyorsan emelkedik, hogy jövőre felveheti a versenyt a szintén természet ihlette bodza árnyalatával és fehér után a magyar vásárlók kedvence lehet.

Miért épp a nád?

Az elmúlt másfél év példa nélküli volt, ez pedig az élet minden területén éreztette hatását. A hosszú bezártságot ellensúlyozva, a legtöbben igyekeztek visszatérni a természetbe, ami aztán elkezdett jelentkezni az otthonokban is: ma már a természetközeli, megnyugtató, harmonikus színeket és anyagokat, mintákat és formákat részesítik előnyben a legtöbben. A nád árnyalata pedig pontosan ezt tudja: békés, biztos alapot ad otthonunknak. A Poli-Farbe Platinum nád (N30) árnyalata egy szerethető trendet vetít előre. Nevét kimondva, szinte látjuk hullámzását, halljuk a szél keltette suhogását, a nyugtató természetbe képzelhetjük magunkat.

Mivel egészítsük ki?

A nád egy valódi természetes szín, amely elég intenzív ahhoz, hogy akár csak egyes kisebb falfelületeken használjuk, de kellőképpen lágy, hogy akár nagyobb terek esetén az egész helyiséget is dekoráljuk vele. Az, hogy milyen mértékben alkalmazzuk, csak saját stílusunkon múlik. A nád színe sosem lesz tolakodó, sem hivalkodó. Remek alapot ad a további természetes anyagok használatához: kombinálhatjuk szinte bármilyen fajta fával – az itthon igen népszerű fenyő mellett is remekül mutat, de ugyanígy a bambusz, a rattan, a fonott kiegészítőkkel is harmóniában áll.

Akik a nagyvárosi dzsungel életérzést szeretnék megvalósítani, azoknak szinte kötelező választás a nád: izgalmas hátteret ad a rengeteg zöld növénynek, és kiválóan kombinálható az egyre népszerűbb újrahasznosított és környezetbarát anyagokkal is. A nád környezettudatosságot, természetszeretetet sugall, de ez az időszerű tudatosság valójában nem is trend, hanem szükségszerűség. Aki ezt a színt választja, az tudja, hogy a menedéket nyújtó természetnek szüksége van ránk és nekünk is rá. A lakberendezési trendek alapján a cél egyre inkább az, hogy funkcionális otthonokat tervezzünk, alakítsunk ki és tartsunk fenn, ahol mindennek megvan a helye és szerepe, ám közben otthonunk betöltse a legfontosabb feladatát: teret adjon a kikapcsolódásra, feltöltődésre, kreatív alkotásra, önmagunk felfedezésére.

Top színárnyalatok 2021-ben a Poli-Farbe színtrend kutatása alapján, a Poli-Farbe Platinum színpalettája alapján:

  1. Fehér F1
  2. Bodza B20
  3. Nád N30
  4. Vasvirág V30
  5. Ezüstfa E40
  6. Fátyolka F20
  7. Jácint J10
  8. Gyékény GY30
  9. Fenyőspárga F30