Így lehet a festés költséghatékony és pénztárcabarát!

  • interior
  • 2021.09.21
    13:15
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Nehezen szánjuk rá magunkat az otthonunk vagy irodánk kifestésére, mert kevés a rutinunk, és az anyagi keretünk is véges? A festés látványos és költséghatékony megoldása a megújulásnak, a tiszta és szép környezet kialakításának, de bizony, ha nem figyelünk, könnyen túlléphetjük az erre szánt keretünket. Podmaniczki „Szobafestő” Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikusa, olyan gyakorlati tippeket oszt meg velünk, amelyeknek köszönhetően egy nagyobb felújítás esetén akár több tízezer forintot is spórolhatunk!

Saccolás helyett mérés

Pontos adatok nélkül nehéz eldönteni, hány liter alapozóra és festékre, mennyi glettre lesz szükségünk a felújításhoz. Márpedig nagyon dühítő tud lenni, amikor munka közben fogy el az anyag, és szaladhatunk pótlásért. Egy kisebb kiszereléses utánvétel általában sokkal drágább arányaiban, mint előre nagyobb tételben megvenni, amennyi szükséges. A másik véglet is pénzkidobás, az sem gazdaságos, ha túlkalkuláljuk magunkat és sok anyag ránk marad. A költségek optimalizálása érdekében elő a mérőszalaggal és számoljuk ki mekkora a festendő falfelületünk (ne felejtsük el levonni a falak méreteiből az ajtók és ablakok magasságát és szélességét sem).

Takarófólia és maszkoló szalag

Elsőre akár ellentmondásosnak tűnhet, hogy hogyan spórolhatnánk újabb kiadásokkal, pedig ha a festeni kívánt helyiségből nem tudjuk hová vinni a bútorokat csak húzzuk a szoba közepére és a padlóval együtt takarjuk le. Sokkal kifizetődőbb megelőzni a károkat, mint utólag egy rakás pénzt elkölteni vegyszerekre, oldószerekre, amikkel megtisztíthatjuk a szegélyléceket, ablakkereteket és a bútorokat. Nem mellékes az sem, hogy így a takarításra szánt időt is megspóroljuk!

Fotó: Poli FarbeFotó: Poli Farbe

Vegyük figyelembe az ár-kiadósság arányát

Hiába olcsóbb egy vödör festék, ha többet kell venni belőle, mert kevésbé fed jól, ezért több, akár 3-4 rétegben is indokolt a felvitele. A Poli-Farbe Platinum festékek például egy rétegben is kiváló fedőképességgel rendelkeznek, így ha kiszámoljuk a literenkénti árát és figyelembe vesszük a plusz tulajdonságait, akkor láthatjuk, hogy nem csak kedvező ár-érték arányban vásárolhatunk festéket, de csökkentjük velük a munkaidőt is! Márpedig az is spórolás, ha nem kell több szabadnapot kivennünk a festés miatt.

A jó szerszám is megtérül

Érdemes odafigyelnünk a festéshez szükséges ecsetek, hengerek vásárlásánál is. Nagyon sok festéket elpazarolhatunk például azzal is, ha nem megfelelő minőségű és szálhosszúságú hengerrel dolgozunk. Egy rövidszőrű henger jóval kevesebb festéket szív fel, mint a hosszúszőrű. Egy 9-15 mm közötti szálhosszúságú hengerrel kicsit durvább felületet is szépen le lehet festeni, és sokkal több festéket tud megtartani, mint egy 4-5 mm-es velúr henger, ami a teljesen sima felületekre alkalmazható. A 18-21 mm-es, hosszúszőrű hengerekkel lehet a legdurvább – általában homlokzati felületeket festeni, tehát beltéri festés esetén indokolatlan ekkora hengert beszerezni. A mennyezet festésére 9-12 mm körüli szálhosszúságot ajánlunk, hogy ne fáradjon ki a karunk, és ne legyünk „festékszeplősek” a végére.

Ne csaljuk el az alapozást!

A festés soha nem csak a festésről szól. Legalább olyan fontos a fal precíz előkészítése gletteléssel, csiszolással, alapozással. A frissen festett falon ugyanis még szembetűnőbbek lesznek a falhibák, repedések, egyenetlenségek. Márpedig ha az eredmény nem szép, jöhet egy újabb kör festés, ezúttal a javításokkal, vagyis máris túlköltekezünk pénzben és időben. Az alapozás azért is fontos, mert optimalizálja a fal nedvszívó képességét, ezzel máris az olcsóbb mélyalapozóra költöttük a keretünkből, nem a drágább festékre feleslegesen.

A precíz hibajavítás is megtérül

Soha ne keverjünk be túl sok glettet egyszerre, mert a kötési időn túl, azt nem tudjuk felhasználni. Ha túl sokat keverünk be, a maradék a szemetesben végzi, ha pedig felhasználjuk, nagyobb kárt okozunk a felületen, elégedetlenek leszünk a végeredménnyel és lényegében kezdhetjük előröl a munkafolyamatot.

A helyes festékoszlatás és mozdulatok

A szerszámok és minőségi festékek mellett, a megfelelő technika is befolyásolhatja kiadásainkat. Kezdő lépésként érdemes benedvesíteni a hengerburkolatot. Majd nyomjuk ki a felesleges nedvességet és merítsük a hengert a vödörbe, hogy felszívja a festéket. Emeljük ki a hengert és görgessük visszafelé, a felesleget a festéklehúzó rács segítségével leszedhetjük. Akkor csináltuk jól, ha a vödörből kiemelt henger, bár festékes, de nem csöpög. A megfelelő mozdulatokkal is sokat spórolhatunk: határozott mozdulatokat végezzünk, függőleges és vízszintes irányban is, figyelve a festék megfelelő eloszlatására és arra, hogy mindig megfelelő mennyiségű festék legyen a hengeren.

Visszarendezés

A hűvösebb, ősziesebb idő beköszöntével kalkuláljunk azzal, hogy festés után a szekrényeket, nagyobb bútorokat ne toljunk rá a frissen festett falra, azzal várjunk pár napot vagy hetet. Lehetőség szerint 15-20 cm távolságot hagyjunk meg, ugyanis a mélyebb rétegek csak így tudnak 100%-osan kiszáradni. Ha a teljes száradás előtt elzárjuk a falfelületet, hamarosan ronda penészfoltok jelenhetnek meg a falfelületen, amelyeket később nehezebb orvosolni és újabb kiadásokat hoz magával.