Így hűthetjük le a lakást nagyobb beruházás nélkül

  • interior
  • 2021.07.20
    13:53
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
A nyár eleji hűvös napok után elemi erővel köszöntött be a nyár, a hirtelen jött hőségben pedig szinte megrohamozták az üzleteket a klímaberendezések és ventilátorok iránt érdeklődők. Azok, akik későn kapcsoltak a klíma beszerzése és beszerelése kapcsán, most nehezen találnak szakembert, ráadásul komoly költségekkel is kell számolniuk, ha sikerül üzembe helyezni a készüléket. De milyen más, gyorsabb és pénztárcakímélőbb megoldásokban gondolkodhatunk, ha hűvös lakásra vágyunk? Az Euronics most összegyűjtötte, milyen lehetőségeink vannak, és márkától független szempontokkal segít a döntésben.

Ventilátor vs. klíma

Stummer Attila, az Euronics oktatási és hálózatfejlesztési vezetője szerint nem minden háztartásban van szükség komolyabb klímaberendezésre. Gondoljuk végig a lakásunk adottságait: ha a nyári forróságban a kifejezetten hűvös lakást kedveljük, a split klímák helyett jó szolgálatot tehet egy mobilklíma. Ha a lakás többnyire hűvös, a nyári napokon elegendő lehet, ha csak jár körülöttünk a levegő – erre pedig tökéletesen alkalmas egy ventilátor is, ami nem hűti, de keringeti, átmozgatja a levegőt, ami kellemes és szellős érzetet kelt.

Teljesítmény mindenek előtt

Bármilyen klímáról vagy ventilátorról is legyen szó, mindig a helyiség mérete határozza meg, milyen teljesítményű eszközt érdemes választanunk. Általánosan elmondható, hogy az átlagos 2,6 méteres belmagasság mellett, egy 30 m2 méretű helyiségbe 2,5 kW, míg 40 m2 helységméret felett legalább 3,5 kW teljesítményű mobil klíma az ideális. Érdemes számolnunk, hiszen az alapterülethez, illetve a légköbméterhez képest alulméretezett egység nem fogja hatékonyan lehűteni a helységet. A nagyobb teljesítménytől pedig nem kell féltenünk a rezsiszámlánkat: a mai modern készülékek többsége már energiahatékonyan működik.

Az ideális ventilátor kiválasztása

Bár kézenfekvő lehet az elektronikai áruház legolcsóbb ventilátorára lecsapni, könnyen előfordulhat, hogy végül elégedetlenek leszünk a végeredménnyel. Mielőtt vad vásárlásba kezdünk, gondoljuk végig, hogy mekkora a lakás mérete és hol fogjuk használni a készüléket. Egy kisebb szobába vagy egy irodába például tökéletes választás egy asztali ventilátor, mivel ezek kisebb hatótávolságukkal a közvetlen közelünkben mozgatják a levegőt. A nagyobb alapterületű helyiségekbe válasszunk nagyobb teljesítményű oszlop- vagy álló ventilátort. Érdemes figyelembe vennünk, hogy egy oszlopventilátor kisebb helyet foglal, mint egy hagyományos lapátos eszköz – ha például a sarokból szeretnénk mozgatni a levegőt, ez lesz a jobb döntés. Nagyobb terekben viszont a hagyományos ventilátor fogja tudni biztosítani a megfelelő hatékonyságot.

Mobilklíma otthonra? Igen!

Olyan helyiségekben, ahol nincs lehetőség a fal fúrására vagy kültéri egység elhelyezésére, kiváló választás lehet egy mobilklíma – mondja el az Euronics a témában készült videójában Stummer Attila. Ilyen helyiségek lehetnek az albérletek, a nyaralók vagy a műemléki épületek. A mobilklíma egy olyan hűtőberendezés, amellyel egy ablakon keresztül kivezethetjük a meleg levegőt a helyiségből, miközben a készülék hatékonyan hűti a benti levegőt. A mobilklíma egyik legnagyobb előnye, hogy a beüzemeléséhez nincs szükség szakemberre, így amint hazavittük, rögtön élvezhetjük is az előnyeit.

Klímahasználat egészségesen és higiénikusan

Bármilyen módszert is választunk a lakás hűtésére, érdemes okosan csinálnunk: a szakértő szerint a benti hőmérsékletet maximum 5-6 fokkal ajánlott hűvösebbre állítani a kintinél. A túlhűtött helységben egyrészt könnyen megfázhatunk, másrészt a gyermekek, krónikus betegek és az idősebbek egészségére különösen rossz hatással lehet a nagy hőmérsékletkülönbség. Fontos, hogy a klímahasználattól függetlenül ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről sem, hiszen az eszköz nem friss levegőt fúj be, hanem a zárt helyiség levegőjét mozgatja, szűri és hűti. Tartsuk észben azt is, hogy egy átlagos háztartásban évente legalább kétszer tisztítani kell a klímát – ezt a hűtési és a fűtési szezon kezdetén érdemes megtenni. A lerakódott por és szennyeződések kitakarítása mellett használhatunk az elektronikai áruházakban kapható klímatisztító spray-t is, amivel alaposan fertőtleníthetjük is a készülék belsejét, így a következő szezonban biztosan tiszta levegőt fogunk belélegezni otthonunkban.