Kiosztották 2020 építészeti Nívódíjait

  • interior
  • 2020.10.15
    15:25
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Egy debreceni családi ház, a budapesti Metrodom-Panoráma lakópark, valamint a szentendrei Ferences Gimnázium új épületszárnya nyerte a Wienerberger által kiírt, 2020. évi Építészeti Nívódíjat. Három kategóriában: új építésű ingatlanok, innovatív projektek és rekonstrukciós kategóriában keresték a legjobb épületeket.

Új építésű ingatlanok, innovatív projektek és rekonstrukciós épületek kategóriákban választották meg 2020 Építészeti Nívódíjas épületeit a Wienerberger által kiírt pályázaton. A kiírás szerint 2016 és 2019 között átadott épületek vehettek részt a megmérettetésen. Az elismeréseket október 15-én, Budapesten adták át a győzteseknek.

Az újépítésű ingatlanok kategóriában a mátészalkai Nagy Béla által tervezett debreceni családi ház kapta az elismerést. Az ingatlan kapcsán a zsűri az egyszerűséget és a funkcionalitást emelte ki, a tökéletes területhasználat mellett hangsúlyozták a projekt során megvalósult erős ökonomikus szemléletet.

Az innovációs díjat a budapesti Metrodom-Panoráma lakópark érdemelte ki, a Hajnal Építésziroda tervezésében. A bírálóbizottság kiemelte, hogy a lakópark ikonikus zöld homlokzatával vonzza a tekintetet, míg műszaki, szakmai megoldásával olyan minőségi szintet képvisel, ami kiemelkedő és méltó példája lehet a jövő épületeinek.

A Szentendrén található Ferences Gimnázium már 1950 óta működik a városban, az épület azonban egy ideje nem tudta megfelelően kiszolgálni a megnövekedett igényeket. Éppen ezért szükség volt egy új épületszárny kialakítására. A Golda János, Híves Melinda, Mészáros Erzsébet által megálmodott épületegyüttes így két belső udvar köré szerveződik. Az új, korszerű épületrész, amely többek között rendházi lakásokat, közösségi és kiszolgáló helyiségeket foglal magába olyan magas szinten valósult meg, hogy a rekonstrukciós díj kategóriájában első díjjal jutalmazta a zsűri.

A három kategória első helyezettjei mellett a zsűri még három okleveles elismerést is kiosztott. Ezeket egy szentendrei lakóépület (Bársony István tervezésében), a pécsi református iskola (Kokas és Társa Tervező Kft. tervezésében) és a kaposvári informatikai képzőközpont (Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. tervezésében) megálmodói vehették át.