Milyen tévét vásároljunk sportrajongóként?

  • interior
  • 2020.09.17
    12:54
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Szeptember beköszöntével elérkezett a focirajongók ideje, ugyanis a tavaszi kihagyás után - részben zárt kapuk mögött -, megkezdődött a labdarúgóidény. A közvetítéseket a járványügyi helyzet miatt most sem javasolt zsúfolt közösségi helyszínekről - kivetítős sörsátrakból, kocsmákból - követni, érdemes az otthonunk kényelméből szurkolni a válogatottnak és kedvenc csapatainknak. De milyen képernyőn érdemes néznünk az mérkőzéseket, ha a négy fal között is át szeretnénk adni magunkat a szurkolói élménynek? Az LG szakértői most összegyűjtötték a sportközvetítésekhez is ideális tévé kiválasztásához szükséges szempontokat.

Mekkora legyen?

Sokan azt vallják, hogy akkora tévét kell vásárolni, amekkora csak a szobában elfér. A nagyméretű képernyő különösen fontos lehet, ha például szűk baráti társasággal néznénk a mérkőzéseket. Az LG szakértői szerint általánosságban elmondható, hogy a képátlót 2-2,5 körüli értékkel beszorozva kapjuk meg az ideális nézési távolságot. Ez az a méret, amin még különösebb erőfeszítés nélkül is átlátjuk majd, mi történik a teljes pályán.

Milyen típusú kijelző legyen?

A sportközvetítésekhez ideális kijelző legfőbb jellemzői a széles betekintési szög, a villódzás- és szakadozásmentes kép és az alacsony válaszidő. Akinek ezek a szempontok kiemelten fontosak, válasszon nanocellás LED-LCD vagy OLED tévét. Az OLED képernyők tökéletes feketéje mellett a színek elképesztően élethűek és dinamikusak, a nanocellás televíziók pedig akár 60 fokos betekintési szögből is élethű, torzításmentes színeket és fényerőt biztosítanak. A széles betekintési szög különösen akkor jelent előnyt, ha a társaság tagjai a szoba több pontjából néznék a képernyőt.

Milyen legyen a képminősége?

Érdemes előre tájékozódni arról, hogy a meccseket milyen minőségben közvetítik majd, de ma már a legtöbb csatornán HD - vagy egyesesetekben full HD - minőségben élvezhetjük a mérkőzéseket. Ha most vásárolunk készüléket, érdemes minél nagyobb felbontású eszközt választani, nehogy pár év múlva elavultnak érezzük a technológiát. „Mivel a legtöbb tévécsatorna még csak legfeljebb HD-ben sugároz, célszerű olyan tévét a kosárba tenni, ami rendelkezik az ún. felskálázást biztosító technológiával. Ez az alacsonyabb felbontású full HD filmekből, műsorokból szoftveresen 4K-t megközelítő mozgóképet hoz létre” – mondta el Slezsák Dániel, az LG szórakoztató elektronikai termékspecialistája. A felskálázással az eredetileg alacsonyabb felbontású tartalmakat is nagyképernyőn élvezhetjük.

Hogyan állítsuk be?

Fontos, hogy a tévénk beállításai is megfelelőek legyenek a sportközvetítésekhez. A televíziók menüjében többnyire fellelhető képüzemmódokkal (pl. normál, mozi, sport, dinamikus) a tévén nézett tartalom típusához igazíthatjuk a látványt. Ezek az üzemmódok a képek megjelenítését szinte az összes lehetséges módon érintik, azaz egyebek közt befolyásolják a képek fényerejét, színtelítettségét, színhőmérsékletét és kontrasztját, de persze ezeket akár egyesével is

beállíthatjuk és a saját beállításainkat jó esetben el is menthetjük. Az LG szakértői szerint azonban bátran rábízhatjuk magunkat a gyártók előzetes beállításaira, vagyis a meccsek esetén válasszuk a sportmódot!

Extra funkciók sportőrülteknek

A sportközvetítések esetén hatalmas előnyt jelent, ha a kijelző gyors válaszidővel és kimagasló képfrissítési rátával rendelkezik. Az LG esetében például az α9 mesterségesintelligencia-processzor 120 Hz-es képfrissítési frekvenciát tesz lehetővé, ami igazán látványos különbséget jelent a hagyományos televíziókhoz képest. Szintén e gyártó különleges funkciója a sportriasztás, amivel a nézők nyomon követhetik kedvenc csapatuk soron következő meccseit és eredményeit. Ez természetesen nem csak a focira igaz: a felhasználók számos sportágban kiválaszthatják azokat a csapatokat, melyek mérkőzéseiről automatikusan információkat szeretnének kapni. Értesítést kérhetnek tévéjükre például a mérkőzések kezdetéről és végéről, és a csapat által szerzett pontokról, találatokról, gólokról.