Magyar fejlesztéssel bolyonghatunk a jövő épületeiben

  • inspiration
  • 2017.12.01
    15:06
  • magyarepitok.hu
Az ARWorks Abstracto csomagjával virtuális valóságban járhatóak be az építészeti tervek - olvasható a magyarepitok.hu internetes portálon.

Manapság már szinte minden építészeti terv digitálisan készül el, nagyon gyakran háromdimenziós modellek használatával. Ezeket azonban általában csupán 2 dimenzióban jelenítik meg - akár képernyőn, akár papíron - mivel eddig erre csak képernyőket lehetett használni - tájékoztat a magyarepitok.hu cikkében.

Előre láthatóak az eredmények

Az elmúlt években piacra kerültek a virtuális valóságot (virtual reality - VR) valóban életszerűen megvalósító eszközök. Az Oculus Rift, az HTC Vive és a Samsung Gear headsetek felvételével bármilyen 3 dimenziós szimulációba beléphet a felhasználó és úgy érezheti, valóban ott állna megtervezett térben.

Ilyen élményt nyújt a magyar fejlesztésű Abstracto szolgáltatáscsomag, melyet a ARWorks hozott létre. A cég egy nyers építészeti fájlból létrehozza annak valósághű virtuális modelljét, amelyet egy érintőképernyő előtt állva, vagy akár egy headseten keresztül személyesen is bejárhatnak a mérnökök és a döntéshozók.

Így előre lehet látni, nem csupán elképzelni, hogy hogyan fog kinézni a megvalósítás után az egyelőre még csak terveken létező beruházás, legyen szó egy családi házról, irodaépületről, vagy akár gyárról - derül ki a cég sajtóanyagaiból.

Már a beruházás előtt be lehet járni a kész épületet

Arra is van lehetőség, hogy GPS-helyérzékelőt (például mobiltelefont) használva az építkezés későbbi helyszínén járhassa be a virtuális valóságban már elkészült épületként megjelenő terveket a felhasználó. Így az inkább csak mérnökök által megérthető tervrajzokat potenciális vásárlók, beruházók és a cégek döntéshozói is jobban megismerhetik.

A következő lépéssel az ARWorks az Abstracto-t a virtuális valóság után a kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) világába is elviszi. Itt már átlátszó a szemüveg, így a viselője látóterébe virtuális elemeket lehet beilleszteni, melyek csak kiegészítik azt, amit lát. Így a mai videójátékok valóságközeli grafikáját lehet egybeötvözni a valósággal és még élethűbben bemutatni a lehetőségeket, amik egy építési telken megvalósulhatnak a jövőben.

Az ARWorks-öt 2010-ben alapították, előremutató mobiltechnológiák fejlesztését tűzte ki feladatául és egy éve specializálódott az építészeti megoldásokra is. A vállalat ügyvezetője Budaházy Szabolcs, az Abstracto projektfelelőse Goltl Balázs. Az ARWorks a győri székhelyű Appentum tulajdonában áll, melynek ügyvezetője Szaniszló Zoltán.

Legfrissebb