Megmutatjuk, hogyan spórolhat sokat a villanyszámlán

 • green
 • 2020.03.06
  06:45
 • nogchi porter novelli
Egy igazán energiahatékony kombinált hűtőszekrénnyel és mosógéppel évente akár több tízezer forint is megspórolható a rezsiszámlákon, de a készülékek tudatosabb használata szintén hozzájárulhat az energiafogyasztás csökkentéséhez. A március 6-i Energiatakarékossági Világnap alkalmából az LG szakértői gyűjtötték össze a legjobb tippeket, melyekkel környezettudatosabban használhatjuk háztartási készülékeinket, ráadásul pénzt is spórolhatunk.

Ha Magyarországon az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi 1,9 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása. E mennyiség ötödét eredményezné a mosógép-matuzsálemek lecserélése, a fennmaradó részt pedig kb. fele-fele arányban hozná az elavult hűtők és fagyasztók kiváltása új készülékekkel.

A korszerűtlen háztartási nagygépek lecserélése nem csak környezetkímélő, de igencsak pénztárcabarát lépés is, hiszen a beruházás néhány év alatt megtérül még akkor is, ha épp nem elérhető a vásárláshoz állami támogatás.

Tévézzünk okosan

Ha most cseréljük le tévénket, válasszunk takarékos, legalább A+ besorolású készüléket. Tévénézéskor használjuk ki a beépített, energiatakarékosságot szolgáló funkciókat, vagyis a környezeti fénytől függő automatikus fényerőszabályozást, az energiatakarékos üzemmódot, zene- vagy rádióhallgatás esetén a képernyőkímélőt, illetve az időzített kikapcsolást. Ha ilyen funkciókkal nem rendelkezik a készülékünk, akkor sincs minden veszve, hiszen magunk is lejjebb vehetjük a fény- és hangerőt.

Ha senki nem nézi épp a tévét, kapcsoljuk ki – ezt akár egy hosszabb reklámblokk idején vagy a meccsek szünetében is megtehetjük. Ha pedig igazán környezettudatosak akarunk lenni, akkor tévénézés után ne csak a távirányítóval kapcsoljuk le a készüléket, inkább használjunk kapcsolóval ellátott elosztót és annak segítségével áramtalanítsunk, hiszen így elkerülhetjük a készenléti, vagyis stand-by üzemmód energiafogyasztását.

Megéri lecserélni a régi hűtőt és mosógépet

A tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. „Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 000 forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 000 forint megtakarítás adódik” — hívják fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői. Hasonló a helyzet a mosógépek esetében is. A mai átlagos, korszerű készülékek 7 kg-os töltet mosásához 220 mosási ciklust számolva évi 10-12 köbméter vizet használnak fel, míg a régebbi, csupán 4-5 kg-os kapacitású gépek kétszer ennyit is fogyaszthatnak. Az energiaszámla terén is jelentős a különbség, egy több mint tíz éves mosógép akár 2,5-szer több áramot is fogyaszthat, mint egy ma kapható, átlagos készülék. „Egy új mosógépet választva tehát — a használat gyakoriságától függően — a villanyszámlán akár 10-12 ezer forintot, a víz- és csatornadíjon pedig (a helyi tarifától függően) hasonló összeget spórolhatunk meg évente” — húzták alá az LG szakértői.

Technikai varázsszavak a takarékosságért

A legkorszerűbb hűtők ún. lineáris inverter kompresszorral készülnek - ez a megoldás akár egyharmadával is csökkentheti a készülék energiafogyasztását a hagyományos kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest, ráadásul ezek a típusok megbízhatóbb, tartósabb és halkabb működésre képesek. A mosógépek esetében szintén a hagyományos meghajtásnál tartósabb inverteres, ún. Direct Drive motorral ellátott készülékeket ajánlják a szakértők.

Ha fagyasztóval kombinált hűtőt szeretnénk, érdemes ún. Total No Frost rendszerű készüléket választanunk. Ezeknél a gépeknél ugyanis a normál hűtőtérben és a fagyasztóban sincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot, illetve a rendszeres leolvasztással sem kell bajlódnunk.

Ma már hazánkban is elérhetők az ún. DoorCooling technológiával ellátott alulfagyasztós hűtők. Ennek a speciális funkciónak köszönhetően az ajtó rekeszeiben tárolt italok és élelmiszerek is hamarabb hűlnek le.

Az ún. InstaView Door-in-Door ajtóval ellátott hűtők esetében pedig már ki sem kell nyitnunk a hűtő ajtaját ahhoz, hogy belássunk a polcokra, így hideglevegő-veszteség nélkül, azaz energiát spórolva ellenőrizhetjük, hogy a kedvenc, vagy gyakrabban használt élelmiszerek kellő mennyiségben állnak-e rendelkezésünkre.

A mosógépek esetében hasznos, időtakarékos funkció az ún. Turbowash™ megoldás, amely az első öblítésnél 120 másodpercen keresztül közvetlenül a ruhára permetezi a vizet, így növelve a hatásfokot. Segítségével csökkentheti a mosási időt, ráadásul azonos végeredmény mellett megtakarítunk vele energiát is, mint ha például kádas fürdés helyett a zuhanyzást választjuk. A fejlettebb gépekben súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, ami a vízfelhasználás csökkentésében segít.

Tudatos használattal is tehetünk az energiatakarékosságért

Hogyan használjuk a tévét?

 • Rendszeresen portalanítsuk a készüléket, hogy az ne okozhasson hosszú távon túlmelegedést.
 • Ha elmegyünk otthonról, áramtalanítsuk a készüléket, azaz húzzuk ki a villásdugót vagy kapcsoljuk le az elosztót — így elkerülhetjük a készenléti, vagyis stand-by üzemmód energiafogyasztását.
 • Tévénézéskor sötétítsünk be, hogy elkerüljük a nagyobb fényerő okozta magasabb energiafogyasztást.

Hogyan használjuk a hűtőt?

 • A hűtő hátulján lévő kondenzátorrács és a fal között legalább 10 cm távolság legyen, és a rácsot félévente portalanítsuk.
 • A készülék legyen a tűzhelytől távol és ne érje direkt napsugárzás.
 • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó.
 • Ne hagyjuk eljegesedni a belső teret: a nem Total No Frost rendszerű készülékeket évente kétszer le kell olvasztani.
 • Ha már 1-2 napnál hosszabb vakációra indulunk, akkor állítsuk át a készüléket energiatakarékos (Eco Friendly) üzemmódba.

Hogyan használjuk a mosógépet?

 • A mosógépek a legtöbb energiát a víz melegítéséhez használják fel, ezért az átlagos szennyezettségű ruhákat csak 30-40 fokon mossuk. A TurboWash™ funkcióval energiát és időt is spórolhatunk.
 • Érdemes a nagyobb kapacitású készülékek közül választani, mivel így egyszerre nagyobb adag szennyest tudunk tisztítani, a kevesebb mosási ciklus indítása miatt pedig kevesebb áramot fogunk használni, ráadásul a mosásra szánt időt is jelentősen csökkenthetjük. A súlyautomatikának köszönhetően kisebb adag ruhák is takarékosan moshatók a nagyobb kapacitású készülékekben.
 • Nem érdemes 1-2 ruha miatt elindítani a mosást, de az sem jó, ha túlzottan megtömjük a gépet, mert ennek a mosás és az öblítés hatékonysága látja kárát.
 • Ha szárítógépet is használunk, szárítás előtt minél nagyobb fordulaton centrifugáljuk ki a ruhákat – kivéve persze az igazán kényes darabokat.