100 milliárdos határokat léptek át, és évtizedes rekordot döntöttek a lakáshitelesek

Lényeges átalakulás látható a lakáshitelpiacon a legfrissebb adatok szerint. Az építkezésre és új lakások megvásárlására felvett lakáshitelek átlépték 100 milliárdos határt, és két számjegyű növekedést értek el tavaly is - derül ki a money.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló elemzéséből.
  • Az új lakásokra felvett lakáshitelek összege tavaly meghaladta a 100 milliárdos szintet: a 106 milliárdos végösszeg kiugró, 53 százalékos növekedésnek felel meg.
  • Az építkezésekre felvett lakáshitelek szintén bekerültek a 100 milliárdos ligába: a 105 milliárd forintos kihelyezés 30 százalékos pluszt jelent.
  • A 2019-ben engedélyezett, több mint 900 milliárd forint összértékű lakáscélú hitelek évtizedes rekordot döntöttek, ennél több lakáshitelt csak 2008-ban engedélyeztek a bankok.
  • Közben a használt lakásokra felvett lakáshitelek összege 635 milliárd forintra emelkedett, így ez a lakáshitelpiacon belül a legnagyobb szegmens, de a bővülés mindössze 1 százalékos volt.

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta: “Azért beszélhetünk átalakulásról, mert megállt a használt lakásokra felvett hiteleknél a korábbi növekedés, és az építkezésekre, új lakásokra szóló lakáshiteleké lett a főszerep.”

A múlt évben közel 910 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez egyszerre jelent 7 százalékos éves növekedést és 10 éves rekordot. Ennél nagyobb összegben ugyanis csak 2008-ban engedélyeztek lakáscélú hiteleket a bankok. A különböző célra felvett lakáshiteleknél azonban kiugró eltérések láthatóak. Az új lakásokra felvett hitelek összege 106 milliárd forintra rúgott 2019-ben, ami 53 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. Az építkezésre felvett lakáshitelek összege pedig 105 milliárd forintot tett ki, ez pedig 30 százalékos emelkedést jelent. A használt lakásokra folyósított hitelek 635 milliárdos összege mindössze 1 százalékos bővülést takar.

“Jól látszik a változás a korábbi adatokból. 2018-ban a használt lakásokra felvett lakáshitelek összege még 37 százalékkal 626 milliárdra nőtt, ez a tempó esett vissza mindössze 1 százalékra 2019-be. Az új lakásokra és építkezésekre felvett lakáshiteleknél 2018-ban 44, illetve 13 százalékos volt a bővülés, tehát náluk a múlt évben is megmaradt az erős kereslet” - emelte ki a money.hu szakembere.

Trencsán Erika arra is felhívta a figyelmet, hogy az új lakásokra és építkezésekre szánt lakáshitelek minimálisan olcsóbbak, mint a használt lakásokra igényelt hitelek. Előbbieknél a több mint 1 évre fixált kölcsönök átlagos piaci kamata tavaly decemberben 4 százaléknál járt, az utóbbiaknál 10 bázisponttal magasabb, 4,1 százalékos volt a kamat. Hozzátette: “A bankok kínálatában szereplő lakáshitelek között továbbra is jelentős különbségek lehetnek, legyen szó használt, új lakásra kért kölcsönről vagy éppen építkezési hitelről. Ezért érdemes minden esetben alaposan megnézni a különböző ajánlatokat.”