Duplájára bővítik a megyei könyvtár olvasói terét Tatabányán

  • news
  • 2017.12.01
    10:53
  • MTI
Kétszeresére bővül Tatabányán a József Attila Megyei és Városi Könyvtár olvasói tere, valamint új közösségi tereket alakítanak ki és növelik a raktárak, laborok területét egy 1,8 milliárd forintos átépítés keretében - mondta a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) a látványterveket bemutatva hozzátette, a kormány a Modern városok program keretében támogatja az intézmény átalakítását. Az új épületet a tervek szerint 2019 második felében adják át.

A felnőttkönyvtár a jelenlegi olvasótermi pavilon kétszintessé alakításával bővül. Az egy légterű helyiség felső szintje a nyugodt olvasás és kutatás tereként működhet. Ide kerül a helyismereti, a helytörténeti és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem.

Míg a közönség szolgálatába állított terek szellősek, világosak és vízszintes irányban terjednek, addig az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes tornyot terveztek a könyvtárnak a vasútállomás felé eső oldalán. A raktárakban kétszázezer kötet fér el.

A könyvtár épületét 1964-ben emelték, azóta építészetileg elavult, infrastrukturális állapota leromlott, a jogszabályi feladatok ellátására alig alkalmas, és alapterület tekintetében sem felel meg a Könyvtári Intézet által ajánlott értékeknek.

Az intézményt korábban fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2002-ben kiírt egy építészeti tervpályázatot a könyvtár bővítésére, de a megvalósítás végül forrás hiányában akkor elmaradt. A mostani felújítás során az építészeti pályázat akkori nyertese, az Amphy Antis Építész Iroda Kft. terveit dolgozták át.

Bencsik János (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte, hogy egy-másfél éven belül szinte újjászületik Tatabánya központja, mert a könyvtárral szemközti Árpád Gimnáziumot is átépítik, felújítják az ezekkel szomszédos megyeházát, valamint az épület előtti téren mélygarázs és közösségi szolgáltatóközpont épül.

Legfrissebb