Formálódik a jövő villamosenergia-hálózata

  • green
  • 2019.09.19
    20:51
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Milyen kihívások elé állítja a magyar műszaki szakembereket az egyre növekvő energiaigény, az elosztott és időjárásfüggő megújuló energiatermelés? Milyen szakemberekre lesz szükség az új műszaki megoldások kivitelezéséhez és üzemeltetéséhez?

Többek között ezek a gondolatok szolgáltak vitaalapul a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében megvalósuló 66. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállításon, melynek fő témája a jövő hálózatának infrastruktúrája volt.

Globális problémát jelent Földünk fenntarthatósága és energiakészletének megóvása. Kutatások szerint 2018-ban a világ energiaszükséglete 2,9%-kal nőtt, és mindemellett 2%-kal emelkedett a CO2 kibocsátás, ami a globális felmelegedés, az extrém időjárási helyzetek kialakulásának bizonyított oka. A magyar műszaki szakembereket és az iparágat is egyre nagyobb kihívások elé állítja az átalakuló piac, valamint a szabályozások, amelyre a szereplők közösen keresték a megoldást a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 66. Vándorgyűlésén.

Magyarországon az energiafogyasztás jelenti a legnagyobb környezeti terhelést, mivel annak jelentős részét fosszilis energiahordozókból (szén, kőolaj, olajtermékek, földgáz) biztosítjuk. Ha csökkentjük a fosszilis alapú villamosenergia-termelést, azzal mérsékelhetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár előadásában elmondta, hogy az elmúlt hetekben a hazai teljes villamosenergia-termelés 11%-a megújuló energiából származott. Az iparági szereplők arra törekszenek, hogy megtalálják a megújuló energiatermelés részarányának növelési lehetőségeit, feltárják, hogy milyen akadályok nehezítik ezeket a lépéseket, továbbá, hogy hogyan mérsékelhetőek a korlátozó tényezők.

A legutóbb hatályba lépett, az Európai Unió Tiszta energia csomagjának hátralévő négy jogszabályának is elsődleges célja, hogy támogassa a tiszta energiára való áttérés folyamatát.

„Az először 2016. november 30-án nyilvánosságra hozott, és az EU-s intézmények által azóta sokat formált, módosított jogszabálytervezet-csomag most fordul élesbe: változás várható a fogyasztók oldalán és a piaci szereplők egymás közötti kapcsolataiban egyaránt. Fontos a közös cél felé vezető megoldási javaslatok iparági és lakossági megértése, elfogadása, és az iparági összefogás, melyben a Magyar Elektrotechnikai Egyesület kiemelt szerepet kíván vállalni, a Vándorgyűlés által is” – mondta Gelencsér Lajos, az Egyesület elnöke.

Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia egyre nagyobb léptékű megjelenése a hálózaton új kihívások elé állítja a szakembereket és a kapcsolódó iparágak szereplőit.

Egy országos villamosenergia-rendszerben a termelést minden pillanatban a változó villamosenergia-igényhez kell igazítani. Az időjárásfüggő megújuló energiatermelés során a megtermelt áram viszont – a napenergia esetében – a napsütéstől és a napszakoktól, a szélenergia esetében pedig a szél mértékétől függően változik. Egyre több kisebb teljesítményű erőmű – beleértve a felszerelt háztartási méretű napelemeket – szétszórtan táplál be a hálózatba, ugyanakkor a meglévő hálózatot nem erre a feladatra tervezték. Ennek kezelése új műszaki megoldásokat követel meg a hálózatüzemeltetőktől.

A hálózati viszonyok tehát átalakulnak, korábban a felhasználó felé áramlott a villamos energia, most – előre nem meghatározható módon – ez időszakonként megfordulhat. Ha az áramkörön valahol komolyabb napelemes termelés történik bizonyos napszakban, akkor a villamos energia áramlása megfordul attól a ponttól a vége (csomópontja) felé. Többek között ez is műszaki problémákat okoz, amiket kezelni kell. Viszont akkor lehet gazdaságos, költséghatékony fejlesztéseket véghez vinni, ha a műszaki beavatkozás pontosan akkora, amekkorára szükség van, ne keletkezzen túlterhelési állapot a villamosenergia rendszerben.

Az Egyesület szerint a jövő a digitális, okos megoldások alkalmazása, az adatgyűjtés fejlesztése felé mutat, mind az ipari, mind a lakossági fogyasztóknál.

„A műszaki problémákon túl a modernizációt szolgáló beruházások, továbbá az új rendszerek üzemeltetése is költségeket generál, amelyekkel az iparágnak és az államnak is tervezni szükséges, emellett fel kell készülni ezek megoldására” – emelte ki a MEE elnöke.

A fejlődés azonban nemcsak műszaki és anyagi kérdéseket vet fel, hanem a szakember utánpótlás problémájára is rávilágít. Az új műszaki megoldások kivitelezéséhez, a napelemek telepítéséhez és karbantartásához megfelelő mennyiségű és megfelelő tudással rendelkező szakértőkre van szükség, akiknek a bevonzása és megtartása szintén nem csekély feladatot ró a vállalatokra, valamint a szakmai szervezetekre. A jövőbe mutató iparági összefogás elengedhetetlen a szakemberhiány kezeléséhez. Ezért a MEE a nagy energiapiaci szereplők támogatásával már 5. éve rendezi meg „Mi a pálya? Műszaki Pályaválasztó Fesztivál” c. rendezvénysorozatát, ami évente 11.000 fiatalnak segít a pályaorientációban. A hat állomásos, országos eseménysorozat szeptember 24-én, Budapesten veszi kezdetét.