A Párisi udvar új köntösben

  • news
  • 2017.10.25
    18:30
  • welovebudapest.com
A Hyatt szálllodalánc tagja lesz a 110 szobás luxusszállóvá alakuló Párisi Udvar épülete.

A Ferenciek terén álló épület a párizsi Hôtel du Louvre után Európában másodikként, az USA területén kívül pedig harmadikként csatlakozik a Hyatt „The Unbound Collection by Hyatt” brandjéhez.

Budapest ikonikus és gyönyörű épülete hotelként fog a felújítás után funkcionálni, most pedig bejelentették azt is, hogy a Hyatt „The Unbound Collection by Hyatt” brandjéhez csatlakozik majd. Az impozáns, egykori Brudern-házat a megegyezés keretében egy 110 szobás luxusszállóvá alakítják át, amely várhatóan 2018-ban nyitja majd meg kapuit, üzemeltetője pedig az egyik vezető magyar szállodalánc, a Mellow Mood Hotels lesz.


2014-ben kezdte újratervezni az Archikon építészstúdió a Ferenciek terén található Párisi udvar néven elhíresült házat és névadó passzázsát. Az 1976 óta műemléki védettséget élvező rendkívül összetett építészeti együttes komoly munkát adott és ad is folyamatosan a szakembereknek: egyszerre kell ugyanis minden apró részletében helyreállítaniuk a korhű állapotokat és hozzátervezni egy ötcsillagos luxuszállodát egyemelet ráépítéssel. Mindezt úgy, hogy a Ferenciek terét és Petőfi Sándor utcát összekötő csodálatos fedett átjáró egyszerre szolgálja majd a járókelők, a lakosság, a turisták és a szálloda érdekeit. A 110 szobás, elnöki lakosztállyal, spa részleggel és konferenciatermekkel ellátott és passzázsos épületét teljes pompájában 2018 május-júniusában tervezik átadni.

A tervezők az egykori Belvárosi Takarékpénztár Schmahl Henrik rajzolta százéves alaprajza, a levéltári kutatások és az épületdiagnosztikai vizsgálatok szerint gondolták újra a házat. A bonyolult szerkezetű palota egészét áthatja egy jellegzetes kaptárszerű hatszög forma, ami legszembetűnőbben a kupolamennyezetekről köszön vissza. De haladjunk kívülről befelé: ha a mostani félkész felállványozott látvány helyett a vágyott állapotot képzeljük magunk elé, elsőként a Zsolnayból kirakott legnagyobb európai kerámiahomlokzat fog minket csodálatra késztetni – jelenleg üdítőjüket kortyolgató szupermodellek néznek le ránk.

Visszakerül az eredeti árnyékolószerkezet is a házfrontra, különleges falból kibújó figuráival. A Londoni Harrods üzletház kirakatait készítő nagy múltú angol cég felújított fém portálszerkezetei teszik majd teljessé a képet. A boltok egy része egyébként a passzázsra is nyílni fog. Az építésvezetőtől megtudtuk, hogy a külső már kilencven százalékosnak mondható, az alapokat is megerősítették, most restaurálás és szerkezetépítés folyik. Újdonsággal is szolgál majd a Párisi új köntöse: ha leszáll az est, műemléki szempontokat tiszteletben tartó kivilágításban fog úszni. A szakember szavaiból kiderült: a restaurálandó mestermunkák nagy részét műhelybe szállítják, és ott varázsolják újjá – minden egyes darab tervrajzát engedélyeztetve a műemléki hatósággal.

Belépve a passzázsba a kor legkomolyabb rekonstruált munkáival fogunk találkozni: Róth Miksa üvegablakaival, Villeroy & Boch járólapokkal, Haas és somogyi féle Luxfer üvegekkel, Jungfer Gyula műhelyében gyártott kovácsoltvas alkotásokkal. A híres kristálykupola prizmaüvegei szétszórva engedik majd át a betörő természetes fényt, amiből a pincébe is jut, mivel a gondos Schmahl a padlóba is helyezett belőlük. Ottjártunkkor letisztított, lealapozott csupasz fémszerkezeteket láttunk, melyek várják vissza az üvegcsodákat.

Impozáns összetevői lesznek még az udvarnak az autentikusan helyreállított belső üzletportálok, a díszes öntöttvas dupla lépcsőház és a Petőfi Sándor utca felőli központi kupolatér. Utóbbi festett üvegei alatt kap helyet a hotel recepciója, lobbija, valamint két kis korhűen újjászületett bolt. Ugyanide fog becsatlakozni egy bár-étterem-cukrászda gasztroegyüttes is, mely teraszként fogja használni a két kupola közötti hosszú szakaszt. - irja a welovebudapest.hu