Palkovics: az építőipar a legdinamikusabban növekvő iparág

  • green
  • 2019.07.27
    11:25
  • MTI
Jelenleg az építőipar Magyarország legdinamikusabban növekvő iparága, a megrendelésállománya 2024-ig mintegy 25 ezer milliárd forint - közölte az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen, az épülő járműipari tesztpályán.

Palkovics László úgy fogalmazott: az elmúlt két évben a magyar építőipar erőteljesen tudta növelni a kibocsátását, ezért vált mára a legdinamikusabb fejlődő iparággá. A magas- és mélyépítőipari beruházások - amibe beleértendők az autópályák, vasutak, épületek fejlesztései - hazai vagy európai uniós forrásokból valósulnak meg.

A miniszter annak kapcsán beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a 45 milliárd forintos állami beruházással készülő ZalaZone Járműipari Tesztpályán elhelyezték az "Építők kövét", az építkezésben résztvevő cégeknek szentelt emléktáblát annak apropóján, hogy két évvel ezelőtt kezdődött a kivitelezés.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2) és Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa (elöl, j)  az Építők kövének elhelyezésén az épülő ZalaZone Járműipari Tesztpályánál Zalaegerszegen 2019. július 26-án. Balról Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, a háttérben Fuisz Ádam, az Inter Tefu Kft. tulajdonosa (b3), Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője (b4), Varga Antal, a Duna Aszfalt Kft. termelési vezetője (b5), Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója (j3) és Kaptur Zoltán a Kap-Turspeed Kft. tulajdonosa (j). MTI/Varga GyörgyPalkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2) és Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa (elöl, j) az Építők kövének elhelyezésén az épülő ZalaZone Járműipari Tesztpályánál Zalaegerszegen 2019. július 26-án. Balról Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, a háttérben Fuisz Ádam, az Inter Tefu Kft. tulajdonosa (b3), Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője (b4), Varga Antal, a Duna Aszfalt Kft. termelési vezetője (b5), Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója (j3) és Kaptur Zoltán a Kap-Turspeed Kft. tulajdonosa (j). MTI/Varga György

Palkovics László azt mondta: a tesztpálya is egy érdekes kapcsolat példája, hiszen a világ legmodernebb járműipari technológiáinak tesztelésére készül, miközben már most is a hazai építőipari cégek önjáró, GPS-vezérelt gépeket használnak a rendkívül magas technológiai elvárások miatt. Hozzátette: bár a tesztelések már most is folynak, a létesítmény első fázisának májusi átadása után várhatóan 2021 nyarára készül el az önvezető és elektromos meghajtású járművek vizsgálatára alkalmas beruházás egésze.

A "Kivitelezők emlékhelye" feliratot viselő gránittáblát a tesztpálya területén kitermelt földből épült domb tetején helyezték el, ahol később kilátóhelyet alakítanak ki. A felvésett építőipari cégek, így a Duna Aszfalt Kft., a Szabadics Zrt., a ZÁÉV Zrt., a Kap-Tursped Kft., valamint az Inter-Tefu Kft. vezetői Palkovics Lászlóval és Vigh László országgyűlési képviselővel (Fidesz), a pálya miniszteri biztosával együtt helyezték el a gránittáblát, majd a pályán jelenleg dolgozó mintegy 150 embert közös ebéden látták vendégül.