Konyhabútor tippek – 7 kreatív megoldás

Ezzel a hét egyszerű megoldással nemcsak praktikusabbá, szebbé és energiahatékonyabbá is varázsolhatod konyhád.

1 – Spórolj a térrel, használj multifunkciós gépeket!

Egy konyha sosem lehet elég nagy, ha főznek benne. A különböző háztartási gépek pedig előszeretettel rabolnak a főzés-sütés során oly hasznosnak bizonyuló térből. Ezen azonban könnyen segíthetünk, ha olyan konyhai segéd berendezéseket alkalmazunk, melyek több célból is hadra foghatók. A turmix, gyümölcscentrifuga, tésztanyújtó, húsdaráló, dagasztó és kelesztő funkciókat ma már egy univerzális robotgép is képes ellátni, amelyet bátran otthagyhatunk a konyhapulton, hiszen mindennap használatban lesz.

A mágnescsík remek választás a késeknek, de fémből készült fűszertartókat is remekül elbírja. Válassz olyan főzőedényeket, serpenyőket, amiket akár a sütőben is tudsz használni!

2 – A mosogatógéppel időt, teret és vizet is spórolsz. Ne hagyd ki, ha konyhatervezésről van szó!

A mosogatógép a legjobb barát, ha háborús övezetté válik a konyhád főzés közben. Okos pakolással rengeteg edényt és evőeszközt képes elnyelni, ezért érdemes duplán betárazni tányérokból és evőeszközből.

3 – Tervezz!

Válassz megfelelő méretű hűtőszekrényt! A túl nagy hűtő fölöslegesen pörgeti a villanyszámlád és a hellyel is pazarolsz, míg egy túl kicsi frigó mellett könnyen megromolhatnak ételeid.

4 – Válassz minőségi anyagokat!

Konyhabútort sokan évtizedekig használnak ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű anyagokból építik meg azokat. Az időtálló anyagok használata (saválló felületek, márvány, csempe, bútorlap stb.) legyen épp olyan fontos kritérium, mint a praktikum és az esztétikum.

5 – Ne feledkezz meg a szagelszívóról sem!

Főzés-sütés közben az ínycsiklandó illatokkal és kevésbé kellemes szagokkal is meg kell birkóznia a ház szakácsának. Aki sokat főz pontosan tudja, hogy az ember étvágya is el tud menni, ha túltelítődik szagokkal. Arról nem is beszélve, hogy egy hétig pörköltszagú marad a kedvenc pulcsid. Egy modern szagelszívó már csak nem is hangos. Kötelező eleme a konyhádnak.

6 – Az indukciós főzőlap a nyerő!

Sokan ódzkodnak váltani a gáztűzhelyről az indukciós főzőlapra. Pedig nincs mitől félned, nem csak praktikusabb a használata, hanem könnyebben tisztítható és energiatakarékosabb megoldás is.

7 – Ne spórolj a fénnyel!

A konyha veszélyes üzem, ezt nem szabad elfelejteni egy pillanatra sem. A konyhád tervezésénél ügyelj arra, hogy mindenhova jusson fény, a munkapult és a tűzhely pedig megér egy külön erre a célra kialakított fényforrást.