Másfél milliárd forintból újul meg két szolnoki templom

Másfél milliárd forintból újul meg Szolnokon két római katolikus templom kormányzati döntésnek köszönhetően, a beruházások a tervek szerint tavasszal kezdődnek meg és 2020-ra készülnek el - közölte a Tisza-parti város polgármestere az MTI-vel.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a Belvárosi Szentháromság-templom műemlék épületének felújítására 1,3 milliárd forint, a műemlék jellegű Magyarok Nagyasszonya-templom - ismertebb nevén vártemplom - korszerűsítésére 200 millió forint jut.

Hozzátette: a beruházások hosszú távon nemcsak a templomok küllemének megóvását szolgálják, de a környék egyházi turizmusának fellendítését is nagyban segítik majd.

Máthé György esperes-plébános elmondta: a beruházások részletes tervezése a napokban indul.

Utalt arra, a barokk stílusú belvárosi templomot korábban már tizenhét szakterületen vizsgálták a szakértők, öt évvel ezelőtt már elkészült az épület teljes felújítási terve is. Hozzátette: a cél a templom teljes mértékű külső-belső felújítása, egy korszerű kamerarendszert is működtetnek majd a tervek szerint.

A klasszicista stílusjegyeket viselő vártemplomot is teljes mértékben korszerűsítik majd a szakemberek, ezen kívül megújul a mellette levő plébánia is - közölte.

Máthé György kitért arra, hogy a hívek adományából és az egyházi adóból nem tudták volna finanszírozni ezeket fejlesztéseket, az azokból befolyó összeg ugyanis csupán a működésre elég.

Szólt arról is, hogy vasárnaponként a Belvárosi Szentháromság-templomot mintegy ezerötszázan látogatják, míg a vártemplomba körülbelül százhúsz ember tér be.