Dobjuk fel lakásunkat led világítással!

Az elmúlt években valóságos forradalmat generált a világítási piacon a LED szalag, mely nem csupán rendkívül energiatakarékosságának köszönheti hírnevét. Ha jól tervezünk, segítségével látványossá és egyedivé varázsolhatjuk belső tereinket.

Elsőként tisztázzuk, hogy tulajdonképpen mit is jelent és mit tud a vonalfényes LED világítás, melynek legfontosabb eszköze a LED szalag. Ez egy olyan világítóeszköz, melyen a fényt adó LED diódák egy hosszú és keskeny áramköri lemezre vannak felforrasztva - ez a lineáris elrendezés biztosítja a fény vonalszerű megjelenését. A különböző fényerősségű LED vonalfények hangulatvilágításként, háttérfényként, kiemelő- és jelzőfényként, design világításként, általános- és fővilágításként is alkalmazhatók – írja cikkében a homeinfo.hu lakberendezési portál.

illusztráció – homeinfo.huillusztráció – homeinfo.hu

A belsőépítészetben leggyakrabban gipszkarton álmennyezetek és polisztirol díszlécek dekorációs világításához használják fel, de a konyhapultok megvilágításában is fontos szerepet kap. A LED fényszalag - díszítőelemként - bármilyen lakberendezési munkálat során, akár vendéglátóhelyek és éttermek belső design világításában, kirakatok megvilágításában, faliképek és tükrök kontúrvilágításához, bútorok, gardróbszekrények, könyvespolcok, tévék díszítő világításához, illetve lépcsők és közlekedőutak jelzőfényeként is nagyon jól használható. Összességében tehát bármi megvilágítható vele, amit szeretnénk kicsit izgalmasabbá tenni: mennyezet, padló, fal, szekrénysor, de egyéb kreatív ötletek (egyedi lámpatest, asztaldísz, modell autó, makett repülő, plexi tábla) megvilágításához is tökéletes.

A LED szalag legjelentősebb előnye a mérete. Kevés helyet foglal el (2-3 mm vastag, 8-12 mm széles, hosszúsága csaknem korlátlanul bővíthető), így szinte észrevétlenül elhelyezhető bárhol. Ráadásul 2,5-10 cm-ként darabolható, tehát jól beszabható, méretezhető szűk helyekre is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a LED az egyik legenergiatakarékosabb fényforrás, alacsony áramfogyasztása mellett hatalmas fényt produkál.

Ugyancsak nem elhanyagolható, hogy rendkívül sokféle változatban kapható, hiszen fényerő és fényszín tekintetében is nagy a választék. Az alacsonyabb fényerejű típusok nagyon jók hangulatvilágításhoz, míg a nagyobb fényerejű típusok például konyhai pultvilágításhoz, vagy központi világításhoz alkalmasak.

A LED szalagoknál a LED chip határozza meg a fény színét is, csak a fehérből három főbb árnyalat létezik: meleg fehér, természetes fehér és hideg fehér. Gyártanak olyan LED szalagot, melyen meleg és hideg fehér LED-eket egyaránt elhelyeznek, így szabadon állíthatjuk be a fény színét a meleg fehértől a naturális fehéren át egészen a hideg fehér fényig.

Természetesen az egyszínű szalagok között a színes változatok is elérhetők: kék, piros, zöld, sárga. A LED chipek speciális típusa az RGB LED, mely egy chipen 3 színt tartalmaz, ezekből keveri ki az egyes színeket, ezért színváltós LED szalagnak is nevezhetjük. Létezik olyan színváltós LED szalag, amely fehér chipeket is tartalmaz, ezáltal igény szerint használhatjuk fehér fényű háttérvilágításhoz és színes díszvilágításhoz is.

A fény színeket a különböző vezérlési lehetőségekkel és világítási programokkal még inkább változatossá tehetjük (fényerő növelés-csökkentés, villogtatás, színváltás többféle módon), ezáltal a LED fényszalagok nagyon sokféleképpen alkalmazhatók a bel- és a kültéri dekorációs világításoknál is.

A speciálisan LED szalaghoz gyártott alumínium LED profilok segítségével dekoratívan elrejthetjük a fénycsíkokat otthoni és üzleti környezetben is. Legyen szó padlóról, mennyezetről, oldalfalról, bútorról, a süllyeszthető, vagy utólag felszerelhető fém sínek felhasználásával esztétikusan és alig észrevehetően tudjuk elhelyezni a világításokat. A LED szalag diffúzor bura nélküli beépítése során leginkább azt érdemes figyelembe venni, hogy a LED chipek fénye ne közvetlenül az emberi szem felé világítson, hiszen az erős-vakító fény káros hatással lehet szemünk egészségére (ahogy bármilyen természetes és mesterséges fényforrás).

A fényekkel formálhatjuk a belső tér hangulatát, megjelenését, ami a LED szalagos világításokra is igaz, függetlenül attól, hogy a gyerekszobában, nappaliban, hálóban, konyhában, vagy folyosón építjük be. A LED szalag kis mérete és flexibilis kialakítása lehetővé teszi, hogy egy helyiség építészeti adottságait, formai sajátosságait is kiemeljük. Lehet ez például egy csillag, vagy virág alakú álmennyezet kontúrvilágítása, de a falon kialakított gipszkarton polcok is szépen bevilágíthatók a vonalfényekkel - ez a design világítás pedig minden enteriőrt elegánssá tesz. Említésre érdemes, hogy a funkcionális világításra felhasznált világító szalagok is nagyon dekoratív látványt nyújtanak. Például a tévé háttérvilágításával szemkímélőbb környezetet teremthetünk a képernyő nézéséhez, a lépcsőfokok megvilágításával pedig biztonságosabbá tehetjük a közlekedést - ámde működésük közben díszfényként is szolgálnak.

A LED szalagok beszerelését bízzuk szakemberre, lévén elektromos árammal működő termék. Az 5 méternél rövidebb világításokat akár a komplett szettben kapható LED fénysorokkal házilag is megvalósíthatjuk, de a különlegesebb és/vagy bonyolultabb megoldások kivitelezéséhez szükséges lehet a méretre vágás, forrasztás, vezetékezés, hálózati áramra bekötés, stb, amely villanyszerelői közreműködést kíván. Megfelelő beszerelés esetén a LED szalagok karbantartás nélkül is hosszú évekig működőképesek - természetesen időnként le lehet ellenőrizni a bekötéseket, illetve portalaníthatjuk a LED chipek felületét, mindezzel biztosítva a megszokott fényerőt és fényszínt.

LED fénysorokat ma már a nagyobb bevásárlóközpontokban és élelmiszerüzletekben is kaphatunk, de ha lehet ne innen szerezzük be. Keressünk fel inkább egy LED világítástechnikai szaküzletet, ahol a szakmai segítségnyújtáson túl széles kínálatból lehet kiválasztani a megfelelő LED fénysort, LED vezérlőt és LED tápegységet is, ráadásul az elképzeléshez szükséges mennyiségben, vagy teljesítményben. Így az illeszkedik az elvárt funkcionális, illetve dekorációs világításhoz.

Az ANRO LED világítás webáruházban tanácsadással segítik az érdeklődőket a LED világítás kialakításában. A LED szalagok és a hozzá tartozó kiegészítők gazdag kínálatából, valamint a weboldalon elérhető blogból és képgalériából rengeteg ötletet meríthetnek a látogatók otthonuk dekorálásához.

Legfrissebb