Miért éppen álmennyezet?

Sok szakember megfogalmazta és dicsőítette az álmennyezetek sokoldalúságát, előnyeit, korszakalkotó alkalmazási és szinte végtelen variálási lehetőségeit, a design vetületeket nem is említve. Egy idő után azonban felmerül a kérdés, miért éppen álmennyezet?

Mióta van álmennyezet?

Nem tudom végzett-e valaki egzakt történeti kutatásokat ebben a tárgykörben, de az első álmennyezetek valószínűleg a fagerendázat alulról való eltakarásának szándékával jöhettek létre. Ez kézenfekvően nádazással történhetett, amikor is a fa keresztgerendákra nádszőnyegeket, nádpallókat rögzítettek, melyet aztán alulról gipsszel bevakoltak, majd festettek, akár díszesen is dekoráltak. Ezt a nádazás eljárást még pár évtizede is használtuk az építészetben. Ennek jóval fejlettebb változata lett a XIX. század végétől általánosan használt rabitz eljárás (Karl Rabitz német építész nevéből), ahol már dróthálót használtak a nád mellett.

Nagyon komoly, főleg ács‑asztalos szaktudást igényelt a kazettás mennyezetek kialakítása, melyeknek legszebb festett, illetve faragott példáit a néhány középkorból épen megmaradt, középületben, vidéki kastélyban és templomban láthatjuk.

Az álmennyezetek elődjének tekinthetjük a textilekkel, gyönyörű drapériákkal eltakart mennyezeteket, és talán a baldachinokat is, ráadásul ezek könnyen cserélhetők.

Mindezeknek főleg takaró és erősen esztétikai szerepük volt, bár ha jól belegondolunk, adott helyiségeknél némi hőszigetelő, zajszigetelő funkciójuk is lehetett.

A kiváltságos álmennyezetek

Belegondolt‑e valaki abba, hogy a különféle, bármilyen céllal és minőségben létrehozott álmennyezetek milyen sajátos, kiváltságos helyzetben vannak?

Nézzük, mi az, amiben minden álmennyezet megegyezik:

  • Nem lehet rákönyökölni, nekidőlni, ráülni, éjjel mezítláb belerúgni.
  • Nem befolyásolja a bútorok elhelyezését, nem ütközik azokkal.
  • Eleve olyan helyen van, ami a hétköznapi módon soha nincs útjába az embernek, a mennyezeten, legtöbben észre sem veszik.
  • Jótékonyan eltakar mindent, ami fölötte van.
  • Nem ül meg rajta a por, nem kell felmosni, takarítani.
  • Nem lehet csak úgy rátenni haszontalan tárgyakat.
  • Gyakorlatilag minden kütyüt, közmű és egyéb csövet, armatúrát, gépészetet be lehet pakolni föléje, és azt szépen, jótékonyan elnyeli, ha amúgy erre elegendő hely van szánva.
  • Több speciális igénynek is eleget tehet egyszerre, mint hőszigetelés, zajszigetelés, világítás és klíma elhelyezés, szintkiegyenlítés, gerendatakarás stb.
  • Esztétikailag mindenki úgy cifrázhatja, színezheti, burkolhatja, ahogyan tehetsége és a helyiség stílusa engedi.

Nézzünk körül most már alaposabban és láthatjuk, hogy miért éppen álmennyezet?

A modern álmennyezetek

Az ipari forradalom utáni, korszerű és egyre magasabb szintű technikai fejlesztések a modern álmennyezetek létrehozásához is újfajta anyagokat, és speciális szerelési eljárásokat, struktúrákat dolgoztak ki, és használnak. Az építészeten belül is egy szinte teljesen különálló iparág jött létre az álmennyezetek számára.

A modern álmennyezeti megoldások alkalmasak mindenféle nagy felületű falak és plafonok szintkiegyenlítésére, egyhangúságának megtörésére, különösen illik a nagy belmagasságú régi városi nagypolgári lakások felújítására. Alkalmas rejtett világítás, és izgalmas mennyezeti dekoráció kialakítására.

Amikor egy egybenyitott térben több különböző funkciók kapnak helyet (konyha, étkező, nappali), ott a terek vizuális elkülönítését gipszkarton álmennyezettel ragyogóan meg lehet oldani.

A fémvázas, négyzethálós struktúrájú álmennyezetek gyakorlatilag végtelen síkban szerelhetők minden irányba, bármekkora is a lefedendő terület. A gipszkarton dobozolású, egyedi design megjelenésű megoldások inkább a kisebb, intimebb, akár exkluzív terek mennyezetére valók.

Miért akarunk egyáltalán álmennyezetet?

Hát egyáltalán nem biztos, hogy akarunk, de a tervezgetések folyamán előbb‑utóbb igényünk támad, rájövünk a mindent elsöprő hasznosságára, praktikusságára. Rájövünk, hogy egy igazán menő, modern, trendi lakberendezés kialakítása bármelyik szobánkban, nem megy egy belevaló, korszerű álmennyezet építése, kialakítása nélkül.

  • Az álmennyezet létrehozásának oka lehet például egy nem kívánatos építészeti elem eltakarása, vagy a mennyezeten futó nem éppen esztétikus kábelek, csövek elrejtése.
  • Lehetséges, különösen nagy terek esetén, hogy odafent a mennyezet túl egyhangú, sivár, vagy lehet ennek az ellenkezője is, túl kicsi a tér, ahol szinte nincs helye semminek sem. Mindenképpen jót tesz a látványnak egy kis tagolás.
  • Egy modern rácsos, paneles rendszerű álmennyezettől már az is bátran elvárható, hogy könnyen felépíthető és bontható legyen.

Korszerű anyagok

A régebbi gipsz anyagú álmennyezeti lapokkal szemben, a lágy‑szálas szerkezetű álmennyezetek lazán préselt üveggyapot vagy kőzetgyapot alapanyagúak. Könnyű súlyuk gyakran előny a felhasználásnál, kiváló a hangelnyelésük, és a hőszigetelésük is.
Ezek a lapok alapvetően a rácsos fémszerkezetű álmennyezeteknél használatosak.
A dobozolt egyedi kialakítású design megoldásoknál továbbra is a különféle gipszkartonok használatosak.
Ezen felül a belsőépítészek, a lakberendezők és az iparosok leleményességén is múlik, hogy milyen egyéb új anyagokat használnak fel az álmennyezetek kialakításának céljaira, melynek csak a képzelet szab határt.
Végül is majdnem minden kérdésre megkaptuk a választ, és talán arra is, hogy miért éppen álmennyezet?

További hasznos tartalmak találhatók IDE kattintva olvashatók.

Legfrissebb