Fényfestés a lakásban: Kiemelő világítások

Otthonunk dekoratív részletei, képek, vagy tárgyak a világítás segítségével is kiemelhetők, hangsúlyossá tehetők. Néhány alapszabályra kell csupán figyelnünk, ha esztétikus végeredményt szeretnénk.

A kiemelő világítás 4 szabályát a homeinfo.hu csapata szedte össze.

1. Sugárzási szög

Mindegy, hogy spotlámpákat, vagy éppen sínes lámpákat alkalmazunk, a sugárzási szög a távolság függvényében igencsak meghatározza a kiemelésünk élességét. A sugárzási szög a fényforrás, vagy LED lámpatest tulajdonsága. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy milyen térszögben sugározza a fényt. Kisebb sugárzási szöggel, kisebb, élesebb kiemelést tudunk létrehozni, míg nagyobb sugárzási szöggel, nagyobb területet, de halványabb kiemelést hozunk létre. A sugárzási szögek gyártónként változnak, de néhány gyakran használt szöget megemlítenék. Ezek a 12 fok, 36 fok, 45 fok, 60 fok. (A 120 fokos spot fényforrások nem alkalmasak a direkt kiemelésre.)

Falikép megvilágítása LED-ekkel – fotó: homeinfo.huFalikép megvilágítása LED-ekkel – fotó: homeinfo.hu

2. Színvisszaadás

A színvisszaadást gyakran szóba hozom cikkeimben, ugyanis keveset foglalkoznak vele még a kereskedők is, de nagyon fontos tulajdonság. A szinvisszaadás minél nagyobb értékű, annál jobban visszaadja a fényforrás a valós színeket. Azaz ugyanolyan színű lesz, mint a nap fénye alatt. Jelölése Ra:XX - ez egy százalékos arányszám. Amennyiben olyan tárgyat akarunk kiemelni, amelynek a színe fontos, például ruha, vagy esetleg festmény, akkor ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A színeket legjobban az Ra:90, vagy efölötti értékű fényforrás adja vissza. Ezen fényforrások, lámpatestek drágábbak, de teljesen más színeket, kontrasztokat adnak vissza.

3. Színhőmérséklet

Egyszerűnek hangzik, de sokszor nem is gondolunk rá. A színhőmérséklettel is tudunk játszani. Egy hidegebb fény hangsúlyosabb kiemelést ad, mint egy meleg. Lépcsővilágításnál (hisz az is kiemelés) például hideget használunk, mivel így sokkal figyelemfelkeltőbb. Arra is figyeljünk, hogy egy fehér falat a színhőmérséklet megfest, azaz a sárgás fény alatt sárgás lesz a fal. A sárgás fény komfortosabb, barátságosabb kiemelést hoz létre.

4. Fényerő

A fényerő is fontos, hiszen a túlvilágított kiemelés teljesen elveszti a kiemelés jellegét. Egy egyszerűbb, halványabb meleg fénnyel derengő kiemeléseket alkalmazhatunk, amely éppen, hogy felhívja a figyelmet. Viszont, amikor egy hideg, kis sugárzási szögű, nagy fényerejű világítást alkalmazunk, akkor az gyakorlatilag odavonzza a tekintet és mindenki meg fogja nézni, mi van kiemelve. Ezt szokták alkalmazni homlokzatok kiemelésére. Éles súrlófényekkel kiemelhető a homlokzat egy adott szakasza.

A fényerőt módosíthatjuk is, azaz szabályozhatjuk. Egy nagyon frappáns és figyelemfelkeltő megoldás, amikor a kiemelt területet alapvetően megvilágítjuk egy halvány fénnyel, ezt kombináljuk egy mozgásérzékelővel. Ha így teszünk, létrehozhatjuk azt, hogy amikor mozgást érzékel a rendszer, szépen, egyenletesen felszabályozza a világítást egy másik állapotba, így olyan automatizált figyelemfelkeltést hozunk térre, ami megszólítja akár a vásárlót, akár a vendégeinket.

Szánjunk időt a kiemelő világításra, vagy keressünk szakembert, mert egy jó kiemelő világítás vevőt is szerezhet, de egy rossz semmit sem ér el.

Legfrissebb