Újra divat a lambéria, használjuk bátran!

  • green
  • 2018.10.17
    07:00
  • praktiker.hu
Színes és modern lambéria rendszerek belső terekhez. Mint lakberendezési eszköz, számos módon, méretben és színben használhatjuk fel lakásunkban. Megmutatjuk a legújabb lambéria trendeket!

A lambériát kezdetben a falak védelmében, a kíméletlen időjárással szemben használták, elsősorban kültérre. Később egy kis időre kikerült a köztudatból, ám manapság újra reneszánszát éli, hiszen egyre többen fedezik fel újra.

A lambériák időtállók, és ha elég nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő gondozásra, akkor valóban hosszú ideig impozánsak maradnak. Rengeteg praktikus dizájnötlet megvalósítható velük az otthonunk körül: burkolhatja a vezetékeket, díszítheti a nappalit vagy a teraszt, tagolhatja a helyiségeket.

Lambéria a hálószobába!

A valódi faanyagokból készült lambériák természetes hatásúak, önmagukban is szépek. Ha a hálószobánkban nyugodt és meghitt hangulatot szeretnénk teremteni, akkor ez a bútorelem optimális számunkra: tapintásuk meleg és kellemes. Érdemes a szoba bútorzatát, illetve a használt textíliákat stílusban és színárnyalatokban is a lambériához igazítani, így igazán harmonikus légkört hozhatunk létre.

Lambéria a fürdőbe!

A lambéria dizájnelemmé lépett elő a lakás minden részében, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyre több természetes, meleg hangulatot árasztó, lambériaberakásos fürdőszobában járhatunk. A lambéria könnyen tisztítható, a lelakkozott felület pedig ellenáll a víz hatásának.

Lambéria festése

Régi lambériafalunkat akár fel is dobhatjuk valami új, modernebb színnel. Ehhez első lépésként el kell döntenünk, hogy milyen felületet szeretnénk kialakítani, homogént vagy inkább natúrt, durvábbat. Ettől függően festéket vagy lazúrtfogunk használni. A festék teljesen fed és sima felületet ad, a lazúr alatt viszont látszik a fa erezete. Ha színes lambériafalra vágyunk, használjunk inkább festéket!

Ezután csiszoljuk meg a festendő felületet, végezzünk el egy alaposan tisztítást! Vigyük fel az első réteget, majd miután kivártuk a kötelező száradási időt, kissé csiszoljuk meg és portalanítsuk a felületet! Vigyük fel a következő réteget, majd a száradás után az előzőnél finomabb szemcsés csiszolóval menjünk végig rajta. Szükség szerint vigyünk még fel új rétegeket, általában kettő-három festés után már megfelelő felületet és színt kaphatunk!

Lambéria méretek a térnek megfelelően

Attól függően, hogy bel- vagy kültéri munkáról van szó, különböző méretű és hatású lambériákat választhatunk. Ma már lambériatípusok garmada áll rendelkezésünkre. Vastagabb, szélesebb, tönkhatású lambérialapokat leggyakrabban kültéren használunk a strapabíróságuk miatt, de nagyon egyedi, rusztikus hangulatot tudunk kialakítani azzal is, ha a nappali főfalát díszítjük vele. A keskeny lambérialapokkal jól lehet burkolni például a lépcsőfordulót, akár egy ferdébb elrendezéssel is. A nagyobb felületek burkolásához a szélesebb lambérialapokat ajánljuk.

Felrakása, rögzítése

A lambéria falra rögzítéséhez nem feltétlenül szükséges a szakember bevonása. Kisebb előkészületekkel mi magunk is felrakhatjuk a lambérialapokat, egyedül a pontos mérésekre kell nagyobb figyelmet fordítanunk.

Először is határozzuk meg a szoba, a terem belmagasságát egy vízmértékkel, ez a vonal fogja jelezni a borítás tetejét. Az első övlécet közvetlenül ez alá szereljük fel, figyelve arra, hogy a fúrás közben ne érjünk hozzá a falban lévő csőrendszerhez vagy vezetékhez. Az övléceket a lambériákhoz viszonyítva merőlegesen helyezzük fel. Ezután megkezdhetjük magát lambériázást. A burkolatlapok felrakásával a szoba valamelyik sarkából kiindulva induljunk. Az első méretre vágott darabot alaposan csiszoljuk meg a felhelyezés előtt! Miután rögzítettük az övléchez, feltétlenül ellenőrizzük le vízmértékkel, hogy tökéletesen függőleges-e, ezt az ellenőrzést többször is végezzük el a munka során! Ha szükséges, korrigáljunk! Ezután helyezzük fel sorban a többi lambériát! A hagyományosnak tekinthető falambériák általában csaphornyos szerkezetűek, amelyeket szegezve rögzíthetünk, illetve használható a ragasztós megoldás is. Vágáskor, felrakáskor mindig vigyázzunk, hogy a burkolólécek ne sérüljenek meg!

Az elkészült felületet gondozzuk, kezeljük lakkal, festékkel, pácokkal, csiszoljuk át finomat a lambérialapokat, majd gyönyörködjük az elkészült munkánkban!

Forrás: praktiker.hu