Zöld művészet: Monstera a könnyezőpálma

  • green
  • 2017.04.07
    22:03
  • pinterest, kertvarázs.hu
A szobanövények közül talán az egyik legkedveltebb a Monstera, magyarul a könnyezőpálma. Egyszerű gondozása mellett előnye, hogy akár egy nem mindennapi művészeti alkotásnak is felér egy jól megtervezett lakásban.

Az alábbiakban adunk pár hasznos tanácsot ehhez a gyönyörű növényhez, ha esetleg az alábbi képek meghozták a kedvét valakinek, hogy lakásába fogadjon egy ilyen szépséget.

Miről kapta ezt a különleges nevet egy hatalmas pálma? Nos, a reggelente a levélcsúcson megjelenő vízcseppekről, mert ilyenkor úgy néz, ki a növény mintha könnyezne. Nevével ellentétben ez a növény nem pálma.

Az kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozó KÖNNYEZŐPÁLMA (Monstera deliciosa), vagy, ahogy a köznyelv nevezi filodenron, Mexikóban, Guatemalában, Panamában, Costa-Rica-ban honos őserdei kúszónövény, amelynek érett gyümölcseit előszeretettel fogyasztják.

Hazánkban igen népszerű szobanövény, mert szinte bármilyen lakásban jól érzi magát, félárnyékos, vagy akár padlófűtéses helyiségben is szépen fejlődik. Virágot és gyümölcsöt ritkán láthatunk itthon, de impozáns hatalmas szeldelt leveleivel különleges szobanövény nevelhető belőle.

Ha mégis egy nagyon párás fényes helyet tudunk neki biztosítani talán még virágzásra is bírhatjuk, bár hazájában az őserdő mélyén is csak 5-6 évente egyszer virágzik, és a gyümölcs beéréshez is egy évre van szükség.

Akár a 4-5 méter magasságot is elérheti a levelek átmérője 1 méteresek is lehetnek. Idővel a kis kedves és szép pálma, elfoglalja az egész lakást, így csak akkor vigyük be otthonunkba, ha tudunk neki elég helyet és teret biztosítani. A fiatal példányokon a levelek világoszöldek, míg az idősebb növényeken sötét mélyzölddé változnak.

A nagyobb növényeket érdemes egy karóval kitámasztani, mert a levelek súlyúknál fogva elhúzzák a szárát. a növény tövéhez érdemes kisebb növényeket, vagy futó növényt beültetni, így sokkal szebb lesz az összhatás.

A léggyökereket, ha zavarnak minket akár le is vághatjuk, vagy egyszerűen vezessük vissza őket a földbe, mert így még több tápanyagot tud felvenni a talajból, és ha túl nagyra nő növényünk, egy- két levelet le is vághatunk róla, így egy kicsit szabályozni lehet a növekedését. A levágott leveleket használjuk fel szobadíszként, pár száll, vágott virággal együtt tegyük bele a vázába.

Szaporítása egyszerű, vágjuk le a növény felső részét, és egy cserépben vagy akár vízbe téve pár hét alatt begyökeresedik. A kisebb példányokat évente egyszer ültessük át, az idősebbeken csak felszíni talaj cserét végezzünk. Fontos hogy a leveleket rendszeresen töröljük át egy tiszta puha ronggyal, hogy elég oxigénhez jusson a növény, mert a rárakodott por gátolja az anyagcserét.