LED panelek – kiválasztás és alkalmazás

Amikor az interneten böngészünk és LED-ek után érdeklődünk, mindig szembe találjuk magunkat a LED panelekkel. De mi is az a LED panel? Egy rövid összefoglalóban nézzük át ezt.

A LED panel alapvetően a tükrös-rácsosnak nevezett irodai lámpatest típus kiváltására lett kifejlesztve, de ma már más ipari lámpatesteket, például mélysugárzó is kivált. Mind méretben, mind fényáramban széles szortimentet találunk. A lámpatest maga iparinak hangzik és ott is jelent meg, de oly sok lámpatest típust vált ki ma már, hogy nem elhanyagolható szerepe van a lakossági világításban – írja a Homeinfo.hu cikkében.

A panelek kiválasztásánál vegyük figyelembe a designt és a megfelelő fényáramot. Ma már több méret közül választhatunk, de külön kell választanunk két típust. A hagyományos tükröst kiváltó lámpatestek 595x595 mm-es és 1195x295 mm-es népszerű mérettel rendelkeznek. Ezek a méretek az úgynevezett raszterbordás álmennyezethez illeszkednek. Végül is a bordákra rá lehet ültetni a lámpatestet. Ezen süllyesztett lámpatesteket kiemelő keretekkel mennyezetivé is tehetjük. Minden panel és keret szabványos méretű így a gyártók termékeit kombinálhatjuk.

Másik típusai a kisebb panelek. Ezek mélysugárzók kiváltására lettek kitalálva, így alap típusai a kerek, süllyesztett lámpatestek. Viszont ma már léteznek a kis méretű spot kiváltók, 300 mm-es kerek és négyszögletes, süllyesztett, illetve falon kívüli változatok. Egyszerű a szerelhetőségük, hiszen minden lámpatesten található gipszkarton fül, amivel a kivágott lyukon betolva a fülek felfeszítik a lámpatestet, így a bekötésen kívül más teendőnk nincs.

A kiválasztásnál mindig vegyük figyelembe az igényelt színhőmérsékleteket:
dolgozóba 4000K, nappaliba 3000K. A helyiség jellegétől függően nézzük meg az IP védelmet is. Például fürdőszobába használjunk IP44-es lámpatesteket.

A kiválasztásnál nagyon fontos értéket vegyünk figyelembe, ez a hatékonyság, azaz a lumen/Watt. Minél jobb ez a paraméter, annál jobb lámpatestet választottuk, de vigyázat, ami nagyon olcsó, de nagy ez a szám, ott valószínűleg nem mindig valós az információ. Járjunk egy kicsit utána.

Amennyiben irodai környezetbe szánjuk, úgy vegyük figyelembe a káprázást. Ennek nemzetközi jelölése az UGR. De mi is az az UGR? Ez azt jelenti, hogy minél magasabb ez a szám, annál jobban vakít a lámpatest, emellett magas UGR értékű lámpák alatt jobban elfárad az ember szeme. Valamint nem elhanyagolandó az sem, hogy a számítógép monitorjáról visszaverődő fény is zavaró lehet. Paneleknél ezt a felület prizmásításával oldják meg.

Az energiahatékonyságuk és kellemes fényük népszerűvé teszik ezeket, hiszen egy nappali megvilágításához minimális teljesítmény szükségeltetik. A jövő mindenképpen a LED paneleké, de a megfelelő kiválasztást nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A nem megfelelő panel vibrálhat, kápráztathat és mindezek fárasztó hatást keltenek. Valamint, az sem elhanyagolandó tény, hogy senki nem szereti, ha az új lámpát fél év után le kell szerelni és garanciáztatni kell. A rövid garanciával rendelkező termék esetében a garancia időn túli cseréje is igen bosszantó lehet. Sokkal jobb döntés egy kicsivel drágább, de jobb minőségű és hosszabb garanciával rendelkező LED panel kiválasztása.