Hogyan fektessük a vinyl burkolatot?

Számos okot tudnánk felsorolni, amiért előnyös vinyl burkolatot választani. Most mégis egyet emelnénk ki a sok közül, ez pedig az egyszerű és gyors szerelhetőség.

Mindenek előtt szögezzük le: ahhoz, hogy sokáig tartós és esztétikus vinyl burkolatunk legyen, a gyártó előírásait nagyon fontos betartani. Felesleges alternatív módszerekhez folyamodnunk, mert a kellemetlen következmények gyorsan jelentkezenek és ezzel jelentős anyagi kárt, feleslegesen elpazarolt időt és egy sor bosszúságot okozunk magunknak – tanácsolja a Homeinfo portál.

Első lépésben az aljzatot kell rendbetennünk. A vinyl burkolathoz a beton/cement, anhidrid, rétegelt lemez, kő, terrazzo, kerámia és a tömör szerkezetű PVC aljzatok a megfelelőek. A szőnyeg, a habszerkezetű PVC, fa parketta, laminált vagy úsztatott padló, aszfalt, bitumen aljzat alkalmatlan erre. Miután tehát meggyőződtünk az aljzat anyagáról, vizsgáljuk meg, hogy az aljzat szilárd, stabil, sima és kiegyenlített, valamint tiszta és száraz-e.


Graboplast vinyl padló a nappaliban

A munka megkezdése előtt a lerakandó vinyl burkolatot és a ragasztót az adott helyiségben kell akklimatizálni, 24 óra hosszat és 18-25 C fokon. Ellenőrizzük a padló színét, felületét, hibamentességét. Egy helyiségen belül mindig azonos gyártási számú padlót rakhatunk csak le.

A ragasztáshoz nyomásérzékeny, vizes bázisú akrilát ragasztót használjunk. Az ezzel kapcsolatos tanácsokat, gyártói ajánlásokat ugyancsak érdemes betartani. A ragasztó felhasználásához is találunk előírásokat, mind a szerszámokat, mind pedig a terítés vastagságát illetően. Mást és másképp kell például használni nedvszívó és nem nedvszívó aljzatoknál.

A vinyl padló fektetése mindig a beeső fény irányával párhuzamosan történik. Mérjük meg a helyiséget és jelöljük ki a fektetés egyenes kezdővonalát. A kezdő vonalnak a fal legmélyebb pontjától mért távolsága minimum a vinyl padlólap szélessége, mínusz 2-3 cm, illetve a padlólap szélességének többszöröse, mínusz 2-3 cm.

Spatulával kenjük a ragasztót az aljzatra, egyidejűleg 3-4 sornyi területre valót és várjunk, amíg a ragasztó megszárad. Végezzünk ujjtesztet! Mindig tartsuk be a ragasztógyártó előírásait! A vinyl lapokat eltolással fektessük a ragasztóba, a kezdővonalon indulva szorosan illesszük a lapokat egymás mellé és parafa bedörzsölővel nyomjuk bele a ragasztóba a lapokat. Ha a sor végén a lap hossza nagyobb a szükségesnél, vágjuk el méretre derékszögben és a leeső darabot a következő sor elején az indulásnál használjuk fel. Figyelem! Kő mintánál (kis téglalap) ez a módszer nem célszerű, csak planknál!

Ügyeljünk arra, hogy a leeső darab hossza nem lehet 20 cm-nél kisebb! Ha mégis kisebb, akkor azt semmiképpen sem a következő sor elején használjuk fel. Hengereljük le a lefektetett lapokat 50-70 kg tömegű acélhengerrel, minden irányban. A falaknál szabjuk be méretre a lapokat úgy, hogy hagyjunk 3-5 mm dilatációs rést.

Végül készítsük el a szegélyezést. A szegély készülhet vinylből, de használhatunk fa, fém és egyéb műanyag szegély anyagot is. A szükséges helyeken használjunk szilikon tömítőt.