Hogyan töltsük otthonról az elektromos autónkat?

  • green
  • 2018.08.25
    07:00
  • homeinfo.hu
Egyre több gyártó áll elő a tömegek számára is elérhető elektromos autóval, azonban a töltőhálózat még nem megfelelően kiépített. Természetes tehát, hogy szükség van az otthoni töltés lehetőségére.

Az elektromos autók ötlete már a benzinmotorok megszületésénél jelen volt, az első ilyen járművet Thomas Parker fejlesztette ki.

Kétféle autótípust különböztetünk meg: az egyik a teljesen elektromos meghajtású, a másik pedig a hibrid modell. Mindkét típusban az elektromos meghajtást villanymotorok végzik – írja a Homeinfo.hu portál.

Ezen autók az alábbi főbb alkatrészekkel rendelkeznek:

  • Egy, vagy több motor. (Magas hatásfokú és teljesítményű motor kell ahhoz, hogy hosszabb távra is eljuthassunk.)
  • Akkumlátor - ez a lelke az autónak, hiszen hiába jó a motor hatásfoka, ha az akkumulátor hamar lemerül. (A legfejlettebb technológiájú akkumlátorok hosszú életartammal.)
  • Töltési pont és vezérlés - minden autót ellátnak egy töltési ponttal, amihez speciális csatlakozó szükséges. A töltésvezérlő állítja be a hálózatból felvett feszültség megfelelő értékét. Egyenárammá alakítja, így tölti az akkut. A töltési pontok közül legalább egy pontnak alkalmasnak kell lenni az úgynevezett gyorstöltésre.

Ahogyan egyre több háztartásban előfordul az elektromos autó, úgy egyre fontosabb az otthoni töltés kiépítése. Ehhez speciális töltőegységre és csatlakozóra van szükségünk Az autótöltő lehet szimplán dugaljas, vagy beépített kábeles. Praktikusabb a kábeles megoldás, mert így nem vagyunk helyhez kötve.

Az utcai elektromos autótöltők nagy része nem rendelkezik kábellel, javasolt, hogy az autóban legyen egy olyan töltőkábel, amely az autónk teljesítményével és áramfelvételével arányos.

Az autónk töltőjének csatlakozója kétféle lehet. Úgynevezett T1 és T2. Az európai nyílt töltőállomások általában T2-es típusúak. Nézzük meg vásárláskor, hogy az autónk kompatibilis-e ezzel a csatlakozótípussal.

Fontos! Töltés közben a csatlakozókat nem lehet szétválasztani! Maga a töltőállomás gondoskodik erről. A nagyfeszültség miatt igencsak baleset veszélyes lehet!

Tipp: A legkiforrottabb és legszéleskörűbben elérhető töltőállomások a Schneider Electric kínálatában találhatók. Bátran választhatjuk ezen töltőállomásokat mind otthonra, mind pedig tankolásra.