Térnyerés galériával

  • inspiration
  • 2018.08.14
    09:19
  • www.homeinfo.hu
A galéria a lakáson belüli térnyerés talán a leggyakrabban alkalmazott módja.

A helyiség légterének részleges (az alapterület legfeljebb 75%-a), vízszintesen épített szerkezettel történő megosztásával kialakított új szint. Így bővíthetjük a lakható területet, ezáltal nő a lakásunk értéke is.

Mikor és hova építsünk galériát?

  • A galériát legtöbben hálóhelynek használják, ami azért is kézenfekvő, mert kisebb belmagasságú lakások esetén amúgy sem tudnánk felegyenesedve használni.
  • Dolgozó-, vagy gyerekszobának, de akár tárolóhelynek is kiválóan alkalmas. A galéria tökéletes helye lehet a külön saját dolgozószobánknak, nem kell mindig elpakolnunk a munkát, ha látogatónk jön. Gyerekek számára állandó helye lehet a kisvasútnak, a játékoknak, ruháknak, később tanulószobának is.

A kisebb belmagasság miatt a helyiséget könnyebb kifűteni, így kevesebbet kell költeni a fűtésre. A meleg levegő felszáll, így fent a galérián jó meleg van, ami nyáron viszont lehet hátrány.

A galéria tervezése

Ha nem szakiparosra bízzuk a megvalósítást, hanem magunk készítjük a galériát, akkor is a tervezéssel kell kezdenünk, de legjobb esetben is pontosan mérjük fel az adott helyiséget, legyen egy skiccünk és listánk a szükséges mennyiségű és méretű anyagokról. Ha igényesek vagyunk, akkor egy lakberendezőt is megbízunk a stílusos kialakítással.

A tervezéskor nem árt arra is odafigyelni arra, hogy hol van a helyiségen ablak. Ha nem tudjuk az ablakot kihagyni, akkor tervezzünk elegendő kivágást a kinyitáshoz.

Fontos, hogy legyen hely a lépcsőnek is, ami minél kevesebb helyet foglaljon. A dőlésszög is kényelmes legyen, ami általában 45-60°-ot jelent.

A galéria építését 360 cm-nél nagyobb belmagasságú lakásokba javasolják. A szinteltolásos galéria kiváló megoldás a kisebb belmagasság (min. 340 cm) esetén. Ez azt jelenti, hogy a galériának két magasságú szintje van, a lépcső vagy létra felső végénél van egy keskeny járható szint (190-200 cm), ami jó, ha a fal mellé esik, alatta beépíthetjük tárolónak. A feljebb lévő kisebb magasságú rész (100-150 cm) lehet a fekvő, vagy ülő (dolgozó) terület, mely alatt viszont kényelmesen használható az alsó helyiség.

Célszerű a galériát faltól falig építeni a szoba valamelyik felén, hogy a szoba közepére lehetőleg ne kerüljön oszlop.

A szerkezet terhelhetősége nagyban függ az áthidalt távolságtól. Egy jól megépített galéria teherbírása legalább 500 kg. A gyengébb szerkezetű galériáknak is el kell bírniuk 200-250 kg-ot, az íróasztal, a szék, az ágy és a használók súlyát is.

A galériabeépítés általában a nagyobb szobákra jellemző, de az előszobában vagy a konyhában is érdemes galériát csináltatni, így nagy és hasznos tárolóhelyet kapunk.

Célszerű figyelembe venni, honnan jön a fény a helyiségbe. Sok galériás lakásnál jelent gondot, hogy túl sötét lesz a szoba a beépítés után. Az is jó, ha a galériának külön világítása van, így fent is lehet nyugodtan olvasni, tanulni anélkül, hogy az egész szoba fényárban úszna.

A galéria megjelenése, anyaga: fa vagy fém

Mivel a galéria csak egyedileg építhető, ezért lehetőség van az egyéni forma és ízlésvilág megjelenítésére annak kialakításakor. Ez jelentheti az anyagválasztást, hogy fa vagy fém a tartó és keretszerkezet, milyen burkolat kerül rá, illetve milyen lesz a felületkezelés, festés.

A házilagos kivitelezésnek általában jobban kedveznek a fából készülő a galériák. Gipszkarton fedéssel észrevehetetlenül beleintegrálhatjuk az eredeti fal struktúrába.

A galéria burkolható hajópadlóval, lambériával, gipszkartonnal, a padló felülete lehet fa, PVC, laminált padló vagy szőnyeg.

A hagyományos, klasszikus berendezéshez megfelelő lehet a szépen kialakított és felületkezelt, igényes fa szerkezet. A fa galéria nagyon szép, de idővel nyikoroghat.

A modern minimál, loft vagy ipari stílusú helyiséghez egy fémszerkezetű galéria illik jobban. Ennek elkészítése azonban szakipari munkát igényel.

A fém galéria előnyei:

  • Nem nyikorog mivel nem szárad ki.
  • Tervezésnél nagyobb szabadságot ad, változatosabban formálható, gipszkartonnal jól borítható.
  • Kisebb szerkezetvastagság is elég, a kisebb induló belmagasságnál mellett.
  • Kevesebb élő fát kell kivágni.
  • Vékonyabb szerkezet esetén is nagy teherbírású.
  • Később könnyen átalakítható és bővíthető.
  • Készülhet többfajta stílusban.
  • A korlát üveg táblával is kombinálható.

Költségek

Mindig négyzteméterre vetített anyag- és munkadíjjal – ami tartalmazza a tervezés és a szerelés díját – kalkuláljunk. A legtöbb kivitelező cég garanciát is vállal az általuk elkészített galériára.

Akár saját önerőből is gyorsan megvalósíthatjuk, ha akad kellő szakértelmünk, így csak az anyag ára terheli a zsebünket. A könnyű szerkezeti szerelhetőség lehetővé teszi, az egyszerű kivitelezést, a tervektől a befejezésig akár néhány hét alatt. Általában a többszörösét éri egy jól kivitelezett, minőségi galéria, ha az jól beleillik a lakásba.

Kell építési engedély?

  • Építési engedély nem kell a galéria kialakításához, ha a fő tartó falakat, szerkezeti elemeket nem kell megváltoztatni, elbontani, átépíteni [312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 1. melléklet 1. pont].
  • Tehát az általában szokásos galéria építéshez, amikor a tartófalhoz csavarokkal rögzítik a galéria keretszerkezetét és a fal mellé állítják a támasztó oszlopokat, nem szükséges építési engedély.
  • Ha viszont a tartófalat átütjük, és átvezetünk rajta tartó gerendát, akkor az már engedélyhez kötött.

Creative Commons licensszel ellátott cikk, melyet ITT találtunk.

Legfrissebb