Új trend a világítástechnikában: vintage stílusú izzók, lámpák

  • inspiration
  • 2018.07.26
    10:53
  • homeinfo.hu – Fazekas Attila
Egyre gyakrabban találkozunk régies megjelenésű, Edison korát idéző izzókkal, melyek egy modern otthonban is jól alkalmazhatók. Mit tudnak technikailag ezek a darabok?

A vintage elsősorban a borászatban és a fotografikában volt használatos, a divatba és a lakberendezésbe innen került át. Ezek a tárgyak klasszikus, patinás, nosztalgikus hangulatot idéznek, leginkább a részletgazdagság, a finom megmunkálás jellemző rájuk, főbb színeik a púder és cukorka színek, valamint a fekete és fehér Nem keverendő össze a retróval. Megfelelő stílusérzékkel jól vegyíthetők a modern és minimál berendezéssel – írja a homeinfo.hu.

Vintage izzók

A régi wolframszálas izzók ideje régen lejárt! A LED termékek egyeduralkodása megkezdődött és szépen lassan minden régi technológiát felváltanak. A vintage központi eleme a régiesség. Ezen izzók gyakorlatilag felidézik nekünk az első szériás Edison által megtervezett fényforrásokat. Sajnos ezeknek még a fényhasznosításuk messzemenőleg rossz volt, így tehát fényük kevés, viszont sokat fogyasztottak.

Fotó: TrendirFotó: Trendir

Viszont az, amit ezen fényforrások tudnak, azt más nem: ez pedig a hangulat. Segítségükkel meghitt, otthonos miliőt teremthetünk. Az arany árnyalatra színezett búra és a wolfram izzószál különösen meleg, fehér fényt ad. A búra alatt halványan világító izzószál mindezt csak fokozza. Mivel a vintage, hagyományos fényforrások a normál izzó kivonások végén jöttek divatba, így igény volt a LED termékekre.

A LED termékekben egyetlen technológia tudja utánozni ezen fényforrások wolframszálának kinézetét, ez pedig a COG technológia. Gyakorlatilag kis üveglapkára gőzölt LED-ről beszélünk, amely úgy világít, mint egy wolframszál. Egyre több vendéglátóhelyen látni azokat a függesztett lámpatesteket, amelyek látszólag wolframszálakat tartalmaznak, valójában azonban több LED „pálcika” biztosítja fényüket.

Az izzó buráit tekintve széles szortimentből válogathatunk. Kedveltek a nagy cső burások, valamint a normálizzónál sokkal nagyobb, de olyan jellegű fényforrások is. A globe méretű nagygömbök igazán impozáns fényforrások.

A dimmelés ezen lámpatesteknél nem igazán kérdés, hiszen ez inkább hangulatvilágítás, amelyet dekorvilágítási célra használunk. A fényforrások fényárama sem túl magas. Természetesen a LED technológiát alkalmazó fényforrások használata nem csak esztétikai értékük, hanem a villanyszámlán szereplő összeg csökkentése és a környezetvédelem szempontjából is feltétlenül ajánlott.

Vintage lámpatestek

A vintage imádó lakberendezők előtt merőben új lehetőségek nyíltak meg, amikor a fényforrásgyártók és lámpatest gyártók is megjelentek a stílusba illeszkedő lámpáikkal. Az irányzat 1-2 évvel ezelőtt tört be a világítástechnikai termékek piacára. Elmondható, hogy minden az izzókkal kezdődött, viszont szükség volt olyan lámpatestekre, amelyben jól mutattak ezek az izzók.

A lámpatestek próbálják utánozni a kézzel készített homemade érzést. Sok gyártó úgy dönt, hogy a gépi sorozatgyártott termékek festését emberi kezekre bízza. Gyakorlatilag így minden lámpa más és más. Egy festett ernyős lámpatestnél szembetűnő a kézműves munka. Amikor két három darab van felszerelve, szinte érezhető, hogy azokat emberi kezek készítették.

A lámpatestek letisztultak, egyszerűek, melyekben előszeretettel használják az egyszerű anyagokat, mint például a réz, vagy éppen a fa és a kötél. Ezeket sosem szerelik beépített LED-el hiszen fő elemünk a vintage fényforrás. Burájuk is olyan, hogy kiemelik magának a fényforrásnak a szépségét.

Amennyiben ezen stílus jegyében mi inkább szövetlámpákban gondolkodnánk arra is megtalálhatjuk a megfelelő lámpatestet. Ezek általában csipkés mintázattal, vagy éppen egy régies papírt utánzó feliratozott szövet burával elérhetők. Természetesen itt egy asztali lámpánál a talpazatban is megjeleni a vintage. Leginkább a fa ezekben jelenik meg. A burát tartó alaptest valamilyen fatörzs vagy fahatású anyag.

A rézbúrás lámpatestek kiemelik a hagyományost utánzó 2200K-es fényszínt. Egyszerű drótvázas lámpatestek, vagy éppen a kötél lámpák minden vintage stílusú enteriőr dekoratív kiegészítői. A loft egyedi stílusába is jól illeszkedő fémváz-burás lámpatestek ötvözik a két stílust. A loft jellemzője a tágas terek a vintage-é pedig a régiesség.

Noha ezen stílus lámpatesteire az egyszerűség a jellemző, mégis figyeljünk oda kicsit a vásárláskor. A túl olcsó lámpatestek általában nemcsak anyagminőségben, hanem illesztési pontosságban is eltérnek. Azaz a fent említett fémváz-burás lámpatesteknél a hegesztések csúnyák, vagy éppen a kötél lámpáknál a végelzárások nem túl dekoratívak és tartósak. Az idő elteltével ezen lámpák hamar tönkre mehetnek a takarítás során.


A cikket ITT találtuk.