Nagy sikerrel és rendkívül magas jelenlét mellett zárult idén a Hidászok Napja

A szakma közel 500 képviselője gyűlt össze Siófokon június 6-tól 8-ig. Bemutatták a szakértői közönségnek a fővárosi új Duna-hidat a konferencia első napján, majd magyar és nemzetközi előadók tartottak mintegy 40 előadást szakmai és aktuális kérdésekről.

Szó esett többek között a Mosoni-Duna-hídról, melynek acélszerkezetéért díjat osztottak ki a vezető mérnöknek, a hódmezővásárhelyi elkerülő körhídjáról, az M44-es Körös-hídjáról, a tram-train építkezésekről, a kiskörei közúti-vasúti hídról, valamint az érdi vasúti hidakról is.

A hidász szakma több fontos díját is átadták:

  • Az Év Hidásza Dunai László professzor, a BME Építőmérnöki Karának dékánja lett.
  • A hidak ügyéért tett kiemelkedő teljesítményt elismerő Apáthy Endre-díjat 2018-ban Farkas György, a BME professzora kapta.
  • A tervezők munkásságát értékelő Feketeházy János-díjat Nagy László vehette át, aki a szlovákiai Dopravoprojekt a.s. képviseletében magyar Pont-TERV Zrt.-vel együtt a jelenleg épülő komáromi Duna-híd főtervezője.
  • A kivitelezésben dolgozó, kiemelkedő teljesítményt felmutató mérnöknek járó Massányi Károly-díjat a szakma nagy verseny keretében Horváth Lajosnak, a Strabag Építő Kft. munkatársának adta számtalan hídon elvégzett munkájáért.
  • Clark Ádám-életműdíjjal Királyföldi Lajosnét és Willibard Lubert tüntették ki
  • Az Év Ifjű Mérnöke pedig Kővári Ákos építészmérnök (UNITEF-83 Zrt.), illetve Szabó Gábor építőmérnök (Hódút Kft.) lett. Szabó Gábor a Mosoni-Duna-híd acélszerkezetének építésvezetői munkájáért kapta az elismerést

Sitku László, az eseményt lebonyolító Hidászokért Egyesület a rendezvény befejezését követően elmondta: „Egyértelműen az építőipar, ezen belül az infrastrukturális fejlesztések hatása, hogy a hídépítés új reneszánszát (aranykorát) éljük. Ezt másképpen úgy lehet megfogalmazni, hogy van bőven munka, köztük jelentős hídépítések és az ezekben közreműködők már nem a túlélésért küzdenek. Van mit megmutatni a szakmának és van forrás is konferenciákra.”

Fotó: magyarepitok.hu

A szakember kifejtette: a konferencia témai közül a prímet tagadhatatlanul az új budapesti Duna-híd pályázat ismertetése vitte, de különleges volt a skóciai Edinburgh hídjainak története is. „A világon egyedülálló térség akár a hidászok Mekkája lehetne: három évszázadban egymás mellett épült három különleges szerkezet található ott.”

„Tartalmas, izgalmas, sikeres konferencián vagyunk túl, örülök, hogy újra sikerült ennyi hidászt összeverbuválni. Ez erőt ad, hogy érdemes folytatni az eddigi munkát” – tette hozzá Sitku László.