Bauhaus villa újrahangolva

  • interior
  • 2017.02.23
    10:28
  • lakaskultura.hu
A Bauhaus villa újjáépítésénél az eredeti stílusjegyek megőrzése volt a legfőbb szempont a tulajdonosok számára. A családi otthon kialakítása szinte magától értetődően igazodott az építészeti műremek tereihez.

A Bauhaus villa újjáépítésénél az eredeti stílusjegyek megőrzése volt a legfőbb szempont a tulajdonosok számára. A családi otthon kialakítása szinte magától értetődően igazodott az építészeti műremek tereihez.

A holland–magyar házaspár lelkes híve a funkcionalista művészeti irányzatnak, szeretik az egyszerű, jó minőségű anyagokat, az átlátható tereket és a tiszta formákat. A férj, Frans mértéktartó holland ízlésével azonnal látta az épület értékeit, és tudta, milyen szakemberekre kell bízni az 1932-ben Weichinger Károly által tervezett ház átalakítását. Olyanokra, akik óvatosan és tisztelettel bánnak az eredetileg egy gyógyszerész házaspár számára tervezett villával, ám képesek úgy átalakítani a tereket, hogy azok kielégítsék a mai lakók igényeit.

A belsőépítész mesteri módon osztotta fel a tereket: a kiszolgáló helyiségek a kerti szintre kerültek, a konyha és a nappali a földszinten maradt, az emeletre pedig a családtagok hálószobái kerültek, akárcsak annak idején.

A szakember elsősorban a Bauhaus forma- és színvilágából merített, így kerültek a térbe falak helyett mustársárga, királykék és fekete tömbösített egységek, amelyek magukban rejtik a spájzot, a mosókonyhát, takarják a lépcsőfeljárót. A kialakítás másik jellegzetessége a fém sokrétű használata, melynek ridegségét a tölgyfa padló, a kilim szőnyegek és néhány örökölt antik darab ellensúlyozza. Zsuzsa a családi látogatások alkalmával Hollandiában figyelt fel a kívül fém, belül fa nyílászárókra, s ezt a megoldást itthon is alkalmazták. Fontos szempont volt egy korszerű fűtési módszer megtalálása, ahol nincsenek kényszerűségből elviselt fűtőtestek vagy klímaberendezés; így esett a választás a mennyezeti, sugárzó fűtési rendszerre.

A külső és belső egység az újjáépített kerttel lett teljes, amelynek megtervezésében Csepely-Knorr Luca tájépítész volt segítségükre. Itt is ügyeltek a ház stílusához igazodó kertépítészeti kialakításokra: a kiszolgáló szinten van a fűszerkert, a bejárat-nappali szintjére pedig egy elegáns és visszafogott mediterrán kert került. Itt található egy csodálatos borókafenyő, amely olyan öreg, hogy még a Füvészkert is irigyli tőlük. ... irja a lakáskultúra-online