Átadták a DVTK új stadionját

A Diósgyőri VTK-Mezőkövesd Zsóry FC élvonalbeli labdarúgó-mérkőzéssel avatták fel szombaton a hazai csapat közel 15 ezer férőhelyes új stadionját.

"Ez a 21. századi aréna a várost szimbolizálja, amelynek minden adottsága megvan ahhoz, hogy nagy tetteket vigyen véghez. Miskolcon lehet nagyot álmodni, de az álmok igazán csak akkor érnek valamit, ha megvalósulnak. Az új diósgyőri stadion pedig egy megvalósult álom" - mondta a találkozó előtt tartott ünnepélyes megnyitón Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

MTI Fotó: Vajda JánosMTI Fotó: Vajda János

Fürjes Balázs kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos azt emelte ki beszédében, hogy az új stadionnal régi adósságot törlesztettek, Magyarország egyik labdarúgó fellegvára már régóta megérdemelte, hogy egy korszerű, modern arénában 21. századi körülmények között végezhesse a szakmai munkát.

Miskolc önkormányzatának közleménye szerint 80 év után kapott új stadiont a város. A régi elbontása után egy teljesen új, UEFA IV. kategóriájú, 14 646 "vandálbiztos" székkel felszerelt, fedett nézőterű aréna épült fel, amelynek épülete messziről "Ezüst Kehely" formáját idézi. A hosszan kinyúló tető és a lépcsős lelátó kívülről könnyűfém burkolatot kapott, amely egyedivé teszi a stadion megjelenését. A létesítmény multifunkcionális, labdarúgó-mérkőzések mellett kulturális és családi rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

A lelátó külső világító sávjainak köszönhetően esténként fény rajzolja meg a stadion körvonalait. A látványt fokozza, hogy a lelátó tetején körbefutó, nagy teljesítményű lámpákkal az alumínium burkolat is megvilágítható, így a tető esténként fényesen ragyog.

MTI Fotó: Vajda JánosMTI Fotó: Vajda János

A főépület földszintjén a csapatok öltözői, a bírói, orvosi és más kiegészítő helyiségek kaptak helyet. Az első emeleten mozgatható falakkal osztható, 640 négyzetméteres rendezvénytér épült pályára nyíló, nagy terasszal. A második emeleten 16 tízszemélyes és két húszszemélyes páholy található a hozzájuk tartozó 184 négyzetméteres társalgóval. Erre a szintre kerültek még irodák és a stadionfelügyelet helyiségei, továbbá három médiastúdió. A főépület legfelső szintjén, ami lényegét tekintve egy járható tető, helyezhetők el a média közvetítőállásai. A stadionban összesen 48 ilyen közvetítőállás áll rendelkezésre.

A stadion nézőterének legfelső sora 13 méter magasan van, a tető legmagasabb pontja 21 méter, a stadioné pedig 27 méter. A 18 belépőkapun keresztül a szurkolók gyorsan és biztonságosan juthatnak a lelátókra. A rajongók kényelmét 15 női-férfi mosdó, a lelátók alatt pedig 16 büfé - összesen 150 méternyi kiszolgálópulttal - biztosítja.

A beszámoló szerint az építkezés során 23 400 négyzetméter, tehát csaknem három futballpályányi alumínium burkolatot használtak fel. Beépítettek 1580 tonna acélt, ez több mint a teljes miskolci villamos flotta összsúlya. A hosszú távú, gazdaságos üzemeltetés érdekében az aréna küzdőtere és a főépület helyiségei is többféle célra használhatók, így sport- és kulturális rendezvény, családi vagy más esemény is rendezhető bennük. A lehullott csapadékvizet a stadion tetőszerkezete összegyűjti, így az esővízzel öntözik a játékteret és a parkolóterület füves részeit. A létesítmény áramellátását napelem rendszer segíti.

A stadion a kormány 2015-ös rendelete alapján nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként épült fel, a költsége 13 milliárd forint.