Kellemes dzsungel a lakásban

Aki egy kicsit is jártasabb a közösségi képmegosztó oldalakon, észlelhette már, hogy a szobanövények újbóli felfedezése valóságos trenddé lett a kilencvenes évek nosztalgiázó és (önmárka)tudatos gyerekei között. Zöldellő kertet varázsolni az otthonunkból azonban nemcsak a várható Instagram népszerűség miatt érdemes, de a jobb közérzetért is.

TISZTÁBB LEVEGŐT!

Általános iskolai éveinkből még előttünk derenghet a fotoszintézis folyamatábrájának képe, melynek lényegi eleme, hogy növényeink növekedés közben jelentős mennyiségű szén-dioxidot nyelnek el, ezzel egyidejűleg pedig oxigén szabadul fel, ami a légkört dúsítja. Azóta számos kutatás bizonyította, hogy ez zárt helyiségben is tökéletesen működik, a növények pedig nem csak a szén-dioxid kiszűrésére alkalmasak.

A NASA az 1980-as években 12 dísznövény hatását vizsgálta, melyek alkalmasak lehetnek három, a levegőben is megtalálható vegyület, a formaldehid, a triklóretilén és a benzol szintjének csökkentésére. A kutatások pozitív eredménnyel zárultak, amelyet azóta számos további vizsgálat is megerősített: mindegyik növény kisebb vagy nagyobb mértékben képes volt kiszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat. Ez azért fontos, mert a szobák levegője általában messze szennyezettebb a külvilágénál (még nagyvárosokban is), a műanyagokból, bútorokból kiváló formaldehid koncentrációja pedig télen még jobban feldúsulhat a lakásban.

Milyen növényekkel érdemes tehát körülvennünk magunkat? A kedves nevű, fűszálszerű levelekkel megáldott zöldike, valamint a gerbera esztétikailag is kiválóak, és remekül kiszűrik a formaldehidet, a xylént, a festékanyagokban megtalálható benzolt és az egyes tisztítószerekben fellelhető trikolirietilént. Előbbi jól fogja érezni magát a konyhában is, utóbbit pedig a fürdőszobába érdemes helyezni, de arra figyeljünk, hogy elegendő fényhez jusson. Ugyancsak a fürdőszobában jöhet jól az évelő örökzöld anyósnyelv, ami a rendszertelen öntözést és a kevés napfényt is jól bírja, a szobai futóka a fal díszítésére is alkalmas, míg a krizantém és az azálea a szoba közepén vagy az előtérben is jól mutat – utóbbi ugyanis a hűvösebb helyeket kedveli.

STRESSZOLDÁS ÉS BÉKÉS ALVÁS

Nemcsak a levegőtisztítás szempontjából érdemes minél több zöldellő növényt beszerezni, hanem számos egyéb pozitív élettani hatásuk miatt is. A Washingtoni Állami Egyetem felmérése szerint például sokkal magasabb a fizikai és lelki tűrőképessége azoknak, akiket növények vesznek körbe, míg a Texasi Egyetem vizsgálatai szerint akik ablakukból fákkal tarkított tájra néznek, egészségesebbek és teherbíróbbak. A skandináv országban zajlott kísérletek pedig azt is kimutatták, hogy a szobában nevelgetett növények a fejfájást, a rekedtséget is csökkentenik, általában véve pedig barátságosabbak és vidámabbak lesznek tőlük az emberek.

Ez természetesen a saját otthonunk négy fala között is igaz lehet, Tolsztoj óta pedig tudjuk, a növények nemcsak zöld színük révén nyugtatnak, de a velük való ténykedés önmagában is stresszoldó lehet.

Mely növényekkel teszünk a legjobbat magunknak? Az indiai tulsi az indiai gyógyászat egyik alapkelléke, mely védi a szívet és a májat is, emellett napi 20 órán át bocsát ki oxigént, ha elég fényt kap. Meglehetősen erőteljes illattal bír a jázmin, így túl sokat ne vásároljunk össze belőle, a minőségi alvás érdekében viszont mindenképpen érdemes beszerezni. Egyes kutatások szerint nem csak a szorongást csökkenti, de a pulzusszámunkat is, valamint nyugtatja a légzést és mérsékli a vérnyomást. A napos helyeket és a nedves földet kedveli. A feng shui szerint a szerencsehozó bambusz a vitalitásunkra és a fizikai energiánkra is pozitívan hat, ám ha ebben nem is hiszünk, a levendula határozottan segíthet a szorongás leküzdésében. Erős illata miatt azért csak kis mennyiséget tegyünk belőle az ágyunk mellé. Ha sokat fáj a fejünk, légtisztító hatása miatt a kicsit ijesztő nevű póknövény is hasznos lehet, ráadásul könnyű ápolni is, a kicsit több gondoskodást igénylő orchidea pedig formás virágaival és színével fejti ki pozitív hatását: megnyugtatja az elmét és elősegíti a jó kedélyállapotot.

FŰSZERKERT A KONYHÁBAN

Ha igazán nagy léptékben gondolkodunk, egy saját fűszerkertet is kialakíthatunk a lakásunkban, így mindig friss hozzávalókból főzhetünk, két fronton is hozzájárulva az egészséges közérzethez. És ezt most értsük igazán szó szerint: a rozmaring például az ételek ízesítésén túl a stresszoldásban is jól jön, emellett állítólag a memóriát is javítja és kiszűri a levegőből a méreganyagokat. Ugyanakkor több odafigyelést igényel, mivel sem a túlzott árnyékot, sem a túlöntözést nem bírja. Ez egyébként a legtöbb fűszernövényre igaz, és az sem mindegy, hova helyezzük őket. A rozmaring mellett a bazsalikom, a kakukkfű, a zsálya és az oregánó is nagy fényigényű, ezért déli fekvésű ablakba valók, míg a ptrezselyem, a babér vagy a menta a részleges napfényt szereti, így ők a keleti vagy nyugati fekvésű ablakba kerülhetnek. Érdemes egyébként magról nevelgetni őket, mert a megszokott környezettől való elmozdítást a kifejlett példányok kevésbé szeretik. A világos tér, a fűszernövényföld és a rendszeres locsolás azonban mindnél alapvető fontosságú, de a bokros növekedésű daraboknál (pl. bazsalikom) arra is figyeljünk, hogy ne toljuk össze őserdőt alkotó formává a cserepeket, mert azt nem tűrik jól.

BRAVÚROS DEKORÁCIÓ

Amellett, hogy a növények a lakásunk ékei lehetnek, maguk is élő organizmusok, amelyeknél nagyon fontos a megfelelő elhelyezés. Lehet, jól néznek ki a színes kaspók, de ha nem tud kifolyni belőlük a víz, oda a növénynek, és persze nekünk sem mindegy, hogyan tudjuk kerülgetni bokrétás csodáinkat. Szerencsére számtalan ötletes megoldás létezik ma már ennek megoldására: egy már nem használt, lécekkel kitámasztott létre például tökéletes virágtartó lehet, amelyen a hosszan lecsüngő virágok is jól mutatnak, de hasonlóan jól elsülhetnek a mennyezetről vagy a karnisról lógatható apró pozsgásokkal teli pohárkák, a kevésbé igényes anyósnyelv és társainak edénye pedig az ülőgarnitúra mögé elbújtatva trükkös hatást kelt.

Legfrissebb