Ipari stílus - Industrial Design

  • green
  • 2017.12.25
    06:00
  • kanapekiraly.hu
Merész választás, de könnyen telitalálat lehet ez a főként amerikából eredeztethető lakberendezési típus.

Van akinek bejön, van akinek nem, de egy biztos, az ipari stílus (industrial design) avatott kezek által megformázva, kétségkívül lenyűgöző látványt nyújt. Főleg abban az esetben, ha a teljes otthonunkat ennek megfelelően alakítjuk ki és kihasználjuk a meglévő jellegzetességeket, robusztus tartóelemeket, beépített ipari berendezéseket és nem utolsó sorban egyben hagyjuk a rendelkezésre álló teret. Ugyanis igazán ettől lesz olyan impozáns a látvány...

A legfontosabb stílusjegyeket a kanapekiraly lakberendezési iroda tanácsadója írta le honlapján.

  • - Régi gyárépületek, raktárak, ipari létesítmények átalakításával született az úgynevezett loft, amely mára a műfaj egyszavas megfelelőjeként épült be a köztudatba.
  • - A felhasznált anyagok leggyakrabban fa, tégla, beton, üveg és acél. Minden, ami nyers erőt sugároz, robosztus és masszív.
  • - Kulcsfontoságú az eredeti tartóelemek, pillérek, téglafalak, gépészeti elemek, ipari berendezések, csövek használata, amely az igazi indusztriális hatás velejét adja. Ezek az elemek segítenek elérni, hogy kicsit úgy érezzük magunkat, mintha egy raktárba léptünk volna be, ami végül is a tervezési stílus nem titkolt célja.
  • - Az életérzés megteremtésének elengedhetetlen kelléke a természetes, rusztikus és a szürke színek használata.
  • - A nagy egybefüggő terek, inkább csak a bútorokkal, vagy nem valódi, mindinkább jelzés értékű "válaszfalakkal" különül funkcionálisan eltérő blokkokra, hogy a tér ténylegesen nagynak tűnjön.
  • - A világítás sok esetben az eredeti, nagy teljesítményű reflektorokra és világítótestekre épül, de a helyi állólámpák is megfelelőek egy-egy szegmens megvilágításához. Nagy, osztott ablakok segítik a természetes fény beáramlását, amely akkor különösen extravagáns, ha a tetőt is üvegből készült nyílászáró helyettesíti.

Az ipari stílus nem csak loftokban, lakásokban, de irodákban, közintézményekben is fellelhető, ahol az óriási egybefüggő terekben, látványos dizájnelemként hasznosítják az épület eredeti elemeit, vagy hagyják csupaszon a vasbeton falakat, régi csövegek, acélelemeket. Az egyik kedvenc industrial jellegű munkahelyem is olyan, mintha baltával faragták volna...