Magyar családi házak százezrei tízmilliókkal drágulhatnának

  • news
  • 2024.03.28
    14:41
  • sajtóközlemény
Érdemes felújítani a Magyarországon lévő több százezer Kádár-kockaként ismert családi házat. Budapesten 26 millió forint, a vármegyeszékhelyeken és a kisebb településeken 20 millió forint a különbség a jó állapotú és a felújításra váró Kádár-kockáknak megfelelő házak kínálati ára között - derül ki a money.hu és az ingatlan.com összeállításából. A különbségek miatt megtérülő beruházás lehet a korszerűsítés, amit akár hitelből, de sok településen vissza nem térítendő állami támogatásból, vagyis falusi csokból is lehet finanszírozni. Várhatóan egy új Otthonfelújítási program is érkezik hamarosan, éppen ezekre az ingatlanokra optimalizálva

Forró téma világszerte, így Magyarországon is a környezetvédelem, ezen belül az energiatakarékosság. Az energiafogyasztás csökkentése terén pedig bőven van teendő nálunk, például a lakóingatlanok esetében. Becslések szerint 800 ezerre tehető a múlt század hatvanas, hetvenes éveiben épült, úgynevezett Kádár-kockák száma. A négyzetes alaprajzú, általában földszintes és sátortetős családi házaknál egy szigetelést is magában foglaló korszerűsítés eredményeként akár 50 százalékkal csökkenthető a fűtésre és hűtésre használt energia a Knauf Insulation felmérése szerint. Nemcsak ezért érdemes felújítani azonban az ilyen ingatlanokat, hanem mert jelentős felértékelődésre számíthatnak a tulajdonosok az energetikai korszerűsítést célzó munkálatok után a money.hu és az ingatlan.com elemzése szerint. Kiderül az is, pontosan mennyiért kínálják eladásra a Kádár-kockák jellemző paramétereinek megfelelő családi házakat a különböző településeken.

26 millióval is érhet többet a ház

Budapesten átlagosan 115 millió forintért hirdetik eladásra a jó állapotú, a 20. század egyik jellegzetes építészeti stílusában épült házakat, a felújítandó társaikat pedig 89 millióért. A vármegyeszékhelyeken a felújított Kádár-kockák 69 millió forintos áron várnak gazdára, a korszerűsítés előtt állókat viszont 49 millió forintért szeretnék eladni a tulajdonosok. A kisebb településeken a felújítandók 29 milliós árral szerepelnek a kínálatban, míg a korszerűsítettek esetében 50,5 millió forint az átlag kínálati ár.

A különböző országrészek választékát nézve látható, hogy Pest vármegyében a legbővebb a Kádár-kockáknak megfelelő családi házak kínálata, több mint 1800 ilyen lakóingatlant szeretnének eladni jelenlegi tulajdonosaik. A különbség itt is tetemes: a jó állapotúaknál 70 millió forint az átlagár, szemben a közepes állapotban lévők 55 milliójával. Jelentősebb Kádár-kocka-kínálatot tud felmutatni még Hajdú-Bihar, Somogy és Fejér vármegye is, ahol a korszerűsítendő ingatlanokat 26-45 millió forintért hirdetik, a jó allapotúaknál viszont 60-69 millió forinttal lehet számolni.

A korszerűsítés támogatásból is megoldható

“A felújítandó családi házak ára jóval elmarad az átlagostól, 10 vagy akár 20 millió forint is lehet a differencia. Ebből az is látszik, hogy a korszerűsítéssel járó energiaköltség-megtakarítás mellett a felújítás jelentős értéknövekedést is eredményez. Így a legtöbb esetben jó eséllyel megtérülő beruházásról van szó” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

“A felújítást nem érdemes halogatni, a finanszírozását pedig szükség esetén hitelből is meg lehet oldani. A felújítandó Kádár-kockák egy része ugyanakkor olyan településen van, amelyeken igénybe lehet venni a lakásvásárlásra és korszerűsítésre, illetve meglévő otthon korszerűsítésére is felhasználható falusi csokot. Utóbbi cél esetében gyerekszámtól függően akár 7,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással is lehet számolni” - tette hozzá Korponai Levente, a money.hu vezetője. Amire viszont érdemes figyelni a bankválasztásnál, hogy korszerűsítési célra nem minden pénzintézet adja a falusi csokot. Az OTP, az Erste és az MBH, ahol jelenleg biztosan tudjuk igényelni ezekre a munkákra is a vissza nem térítendő támogatást. A még szélesebb körben elérhető, vagyis a falusi csokkal ellentétben várhatóan akár gyerek nélkül is igényelhető Otthonfelújítási program szintén remek lehetőséget jelenthet majd a Kádár-kocka típusú ingatlanok tulajdonosainak.