Nemcsak a gyermekesek kaphatnak otthonfelújítási támogatást

  • news
  • 2024.02.22
    11:41
  • money.hu
A 2022-ben megszűnt Otthonfelújítási támogatás segítségével a használt lakásállomány közel 10 százaléka, mintegy 380 ezer ingatlan újult meg országszerte. Ezen felújítások összértéke 1775 milliárd forint volt, a kifizetett állami támogatás összege pedig meghaladta a 770 milliárd forintot.

A legnépszerűbb, egyben a teljes támogatási összeg mintegy felét lefedő felhasználási célok szervesen kötődtek az ingatlanok energiatakarékosságának fokozásához. A tervezett új program kifejezetten a lakosság ezen törekvéseinek támogatására fókuszál majd, vagyis energetikai korszerűsítések megvalósítását célozza.

“Értesüléseink szerint hasonló támogatásra számíthatunk, mint az előző volt, de a feltételekben lesz legalább egy jelentős változás. A korábbi Otthonfelújítási támogatást ugyanis kizárólag gyermeket nevelő családok vehették igénybe, az új lehetőség azonban várhatóan azok számára is nyitott lesz, akiknek nincsen gyermeke.” - mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője. A szakember hozzátette, hogy így a vártnál többen lehetnek jogosultak az idei évre tervezett otthonfelújítási támogatásra.

Ugyanakkor lesz egy fontos korlátja is az igényléseknek, mégpedig a tervezett keretösszeg. A szakmai egyeztetéseken elhangzottak alapján 100-150 milliárd forint juthat majd az otthonok korszerűbbé és energiahatékonyabbá tételének támogatására. Vagyis érdemes lesz figyelemmel kísérni a tavasszal várható bejelentést és időben igényelni az új otthonfelújítási támogatást. A programról részletes információkat és a jogosultsági feltételeket csak a hivatalos bejelentést követően lehet majd tudni.

“Mivel egy kamattámogatott hitelkonstrukcióról beszélünk (az még nem tisztázott, hogy milyen formában kapcsolódhat hozzá vissza nem térítendő támogatás), így vélhetően a bankok viszonylag rövid idő alatt fel tudnak készülni a bevezetésére a jogszabály kihirdetése után, ezért arra számítunk, hogy gyorsan elérhető lesz a legtöbb pénzintézet kínálatában.” - tette hozzá a szakember.

Jelenleg is van támogatás felújításra, igaz, gyermek is kell hozzá

A falusi CSOK az egyetlen olyan vissza nem térítendő állami támogatás most, amely meglévő lakás korszerűsítésére vagy felújítandó ingatlan megvásárlására és korszerűsítésére együttesen fordítható. A támogatás azonban sok egyéb feltétel mellett, gyermekhez is kötött. Kamattámogatott hitelek közül a falusi CSOK-hoz kapcsolódó CSOK hitel és a szabad felhasználású Babaváró hitel fordítható akár felújításra, korszerűsítésre is, de mindkettő feltételei között szerepel a meglévő gyermek vagy a gyermekvállalás.

Gyermekkel vagy gyermek nélkül ugyanakkor piaci hitelekből is finanszírozható a felújítás. Vannak kifejezetten felújítási célú lakáshitelek és személyi kölcsönök is a pénzintézetek kínálatában, de természetesen a szabad felhasználású jelzáloghitelek is fordíthatóak korszerűsítésre. A money.hu szakértői szerint viszont mindegyiknél elengedhetetlen az összehasonlítás, hiszen jelentős különbségek lehetnek az egyes banki ajánlatok között. Egy kis körültekintéssel sokat lehet spórolni a törlesztőkön és a teljes visszafizetendő összegen.