A lakásépítések fékezése és a kínálat bővülése izgalmas versenyt hozhat az új lakások piacán

  • news
  • 2023.11.06
    15:47
  • INGATLAN.COM
Az új lakások piaca továbbra is visszafogottnak mondható elsősorban a kereslet hiánya miatt, a kínálat ugyanis csúcsközeli szinten van - derül ki az ingatlan.com hivatalos és saját adatokat ismertető összefoglalójából, ami a KSH legfrissebb lakásépítési statisztikájának apropóján készült.

Az év első kilenc hónapjában 10 808 lakás készült el, ez 21 százalékkal marad el az előző év azonos időszakától. A lakásépítési kedv nagyot csökkent az idén, a kérdéses időszakban kevesebb mint 15 ezer engedélyt adtak ki, ami 43 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Jelentős választék

“A visszaesésről tanúskodó adatokra számítani lehetett. Az új lakások iránti kereslet jelentősen csökkent a korábbi évekhez képest a bizonytalan környezet miatt, ezen belül például a magas kamatok miatt” - értékelte a friss statisztikát Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A saját adatokat idézve azt is elmondta: “Nagyon felemás képet mutat az új lakások piaca. Az érdeklődések 10 százalékkal mérséklődtek az idei év első 10 hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Mindeközben viszont az eladó új lakások és házak kínálata 24 százalékkal bővült tavaly novemberhez képest és már közel 9000 új építésű lakóingatlanból válogathatnak a vevők. Ez egyébként a járvány előtti - 2019 novemberi szinthez képest - pedig 55 százalékos növekedésnek felel meg.”

A kínálat bővülése az árakban is megmutatkozik. Véget ért a drasztikus újlakás-drágulás, mert az elmúlt félévben már csak stagnáltak az árak. A fővárosi eladó új lakások és házak átlagos négyzetméterára 1,3 millió forint volt 2023 novemberében, ami májushoz képest egy százalékkal alacsonyabb érték.

Mennyibe kerülnek az új lakások?

A legnagyobb kínálatot nyújtó fővárosi városrészekben, a XI., XIII. és XIV. kerületben összesen több mint 1800 új lakást hirdettek eladásra, ezeknek az átlagos négyzetméterára 1,26-1,56 millió forint között alakul. Ugyanakkor a XV., XVII. a XVIII., a XX. és a XXIII. kerületet 1 millió forint alatti ár jellemzi, az átlagos négyzetméterárak ugyanis 884-976 ezer forintot tesznek ki.

A vármegyeszékhelyek közül Kecskeméten, Debrecenben, Győrben és Pécsen kínálják a legtöbb új lakást eladásra, várostól függően 102-267 ingatlanról van szó. Ezeket négyzetméterenként 692-981 ezer forintért hirdetik. Az ipari fejlesztésben érintett regionális központokban még kitart a lendület, mert ott az új lakásokra is nagyobb igény mutatkozik. Debrecenben például az éves árnövekedés meghaladta a 9 százalékot, miközben Budapesten csak alig 4 százalékkal emelkedtek az új építésű lakások és házak árai tavaly novemberhez képest.

Izgalmas versenyt hozhat a jövő az új lakások piacán is

Balogh László szerint idén még élénkíthetik a piacot azok a csokos vevők, akik szeretnék kihasználni a 2023 végéig elérhető magasabb összegű újlakás-vásárlást támogató kedvezményeket.

Az ingatlan.com szakértője hozzátette: “Nagy kérdés ugyanakkor, hogy mit hoz a jövő az eladó új lakások tekintetében, mert a CSOK Plusz keretében használt és új lakások vásárlására ugyanakkora összeg igényelhető. Ez pedig versenyhelyzetet teremt az új lakások és a használt lakások eladói között, ami vélhetőleg továbbra is fékezni fogja az új lakások drágulását. Ez a helyzet egészen addig kitarthat, amíg a befektetők nagyobb számban vissza nem térnek a lakáspiacra.”