Fékre léptek a lakáseladók, Budapesten minimálisan élénkült a kereslet

  • news
  • 2023.09.14
    22:34
  • ingatlan.com
Az eladó lakóingatlanoknál a korábbi hónapokban látható lendületes kínálatbővülés lelassult. A kereslet pedig továbbra is visszafogott, de van, ahol már megjelentek a csokos vevők. - áll az ingatlan.com legújabb kereslet-kínálati összesítésében, amely saját adatai alapján az augusztusi piaci folyamatokat ismerteti.

Lassult a bővülés, de még így is hároméves rekordot dönt a kínálat

Az eladó használt lakások és házak piacán több mint 28 ezer új hirdetés jelent meg augusztusban az ingatlan.com oldalán, ami 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi hirdetésfeladásokhoz képest. A teljes kínálatban több mint 150 ezer eladó használt lakás szerepelt, ami éves szinten 29 százalékos növekedésnek felel meg. Ez visszafogottabb bővülést jelent a korábbi hónapokhoz képest, amikor 40 százalékos éves bővülést volt látható a piacon.

“A lassulás mögött két ok figyelhető meg. Egyrészt már tavaly ilyenkor is jelentősen több eladó ingatlanból válogathattak a vevők, mint 2021 augusztusában, ezért az idei kínálatbővülés folyamatosan lassuló tendenciát mutat. Másrészt pedig ebben a helyzetben már csak az eladásban eltökélt tulajdonosok és közvetítők hirdetik meg az ingatlanokat, ami közvetve segíti az adásvételek létrejöttét.” - kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakértő hozzátette, hogy az eladó és kiadó ingatlanhirdetések kínálata közel hároméves rekordot döntött augusztusban, mert utoljára 2020 szeptemberében szerepelt több mint 224 ezer hirdetés az ingatlan.com kínálatában.

Fotó: John Tekeridis on PexelsFotó: John Tekeridis on Pexels

Stagnáló kereslet változatlan árakkal

A keresletről szólva az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy augusztusban az eladó használt lakásokra 232 ezer érdeklődés érkezett augusztusban, ami lényegében stagnálást jelent. “Összességében az látszik, hogy az óvatosság, bizonytalanság, valamint a magas lakáshitelkamatok miatt a kereslet még nem tudja felszívni a piacról a kínálatot. Ennek köszönhető leginkább az is, hogy az árak lényegében változatlanok” - emelte ki Balogh László.

Budapest kivétel, megjelentek a csok-os vevők

A részletes adatokat ismertetve közölte azt is, hogy a kereslet a legnagyobb mértékben továbbra is a községekben csökkent 16 százalékkal, ami nagyrészt a falusi csok bővítése miatti kivárásnak köszönhető. A kisebb városokban 6 százalékkal kevesebb érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, a vármegyeszékhelyeken pedig 3 százalékos a csökkenés, ami jelen piaci környezetben inkább stagnálásnak felel meg. A főváros viszont kivételt jelent, mert az eladó budapesti lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 3 százalékkal nőtt.

Az ingatlan.com szakértői szerint egyelőre még korai lenne jelentős élénkülésről beszélni a budapesti piacon. Az érdeklődések növekedése leginkább azoknak a piacra visszatérő csokos vevőknek köszönhetők, akik nem szeretnének lemaradni a 2023-ban még elérhető lakástámogatásokról. Gyors felpattanás viszont még nem valószínű Budapesten, így az árak emelkedésére sem lehet számítani.