Jelentősen csökkent a hitelből lakást vásárlók aránya - ekkor kaphat új lendületet az ingatlanpiac

  • news
  • 2023.04.25
    18:45
  • ingatlan.com
Nyomot hagyott a korábbi évekhez képest kedvezőtlenebb gazdasági környezet, ezen belül a magasabb kamatkörnyezet a lakáshitelezési piacon. - derül ki az ingatlan.com hivatalos, KSH adatokon alapuló összeállításából. A tavalyi év második felében feleannyi hitelt folyósítottak a bankok használt lakás vásárlás céljára, mint egy évvel ezelőtt. Ez viszont a lakáspiaci forgalomra is rányomta a bélyegét, ami azóta is ugyanezzel a kihívással küszködik.

Hány lakást vásároltak hitelből?

“Becslésünk szerint tavaly legfeljebb 129 ezer lakóingatlan cserélt gazdát Magyarországon, miközben a használt vagy új lakás vásárlására folyósított lakáshitelek száma megközelítette az 54 ezret. Vagyis a lakásvásárlások 42 százalékánál támaszkodtak részben hitelre a vevők. 2015-től 2020-ig fokozatosan nőtt ez az arány, 37 százalékról 51 százalékra, 2021-ben pedig 50 százalékot tett ki. Másként fogalmazva: majdnem tíz százalékponttal csökkent a lakásvásárlást hitelből finanszírozók aránya, ami magyarázatul szolgálhat az eladó lakások iránti kereslet és az adásvételek számának visszaesésére.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lakáshitelezés lakáspiaci forgalomra gyakorolt hatásáról.

A múlt év vegyesen alakult a lakáshitelezésben. Az első félévben a lakóingatlan-vásárlásra folyósított kölcsönök száma meghaladta 31 ezret, ami 22 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A második félévben viszont már kevesebb mint 23 ezer lakáshitelt folyósítottak a bankok, ami 44 százalékos visszaesést jelentett éves szinten. Felemás a kép a használt és új lakásokra felvett kölcsönöknél is. A használt lakások megvásárlására folyósított lakáshitelek száma a második félévben a felére csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezzel szemben az új lakásoknál mindössze 2 százalékos volt a visszaesés. “Az új lakások megvásárlását célzó hiteleknek a múlt év elején elérhető zöld otthon hitelprogram adott támaszt” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Ekkor kaphat új lendületet a lakáspiac és a hitelezés

A lakáshitelezési piacról elmondható, hogy a magas kamatok miatt visszafogott a kereslet, de már vannak arra utaló jelek, hogy a vevők egy része már nem tudja tovább halogatni a lakásvásárlást. Az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző adatai szerint például január óta 10 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik lakáshitelből szeretnének ingatlant vásárolni. “Ez kedvező változás, de korai még tartós trendről beszélni” - közölte Balogh László. Szerinte azt egyelőre nehéz megmondani, hogy pontosan mikor kaphat újabb lendületet a lakáspiac. Nem feltétlenül hónapokban vagy években érdemes gondolkodni, mert leginkább a kamatkörnyezet adhat pontos választ a kérdésre. A lakáshitel-felvételi kedv élénküléséhez ugyanis iparági tapasztalatok alapján arra van szükség, hogy a lakáshitelkamatok a 6-7 százalékos szintre vagy az alá süllyedjenek. Ezzel párhuzamosan pedig az ingatlanpiaci forgalom és az adásvételek száma is erősödne.