Kényelem a kertben – Így lesz stílusos a terasz vagy az erkély egész nyáron

  • inspiration
  • 2022.04.26
    14:57
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
A valódi tavasz megérkezésével együtt jár az is, hogy egyre több időt szeretnénk a szabadban tölteni, újra felfedezni a természettel való kapcsolatunkat a hosszú tél után. És hol tudnánk ezt jobban elérni a hétköznapokban, mint a saját teraszunkon, kertünkben, erkélyünkön? A kérdésre Nagy Szilvia, a Praktiker kategória menedzsere válaszol.

A szabadban kialakított terek legfőbb célja, hogy pihenjünk, feltöltődjünk, kikapcsolódjunk, így már egyáltalán nem elegendő egy véletlenszerűen választott asztalt és néhány széket felállítani a kertben. Sokkal inkább arra vágyunk, hogy a saját magunk és otthonunk stílusában kialakított térben valóban kényelmesen, gondtalanul élvezhessük a napsugarakat vagy épp az árnyékot. Nagy Szilvia, a Praktiker kategória menedzsere szerint egyfajta második nappaliként, kültéri szobaként kell tehát gondolnunk a kertre, ami olyan, mintha a ház folytatása lenne: kialakítására időt kell szánnunk, a bútorokat és kiegészítőket gondosan meg kell válogatnunk.

Komfort felsőfokon

Egy remek terasz alapjait a kényelmes kerti bútorok adják, ezek kiválasztásakor pedig több szempontot is figyelembe kell vennünk. A legfontosabb kérdés, hogy hányan, milyen sűrűn és mire szeretnénk használni a teraszt. Nem mindegy, hogy hétvégi reggeliket, kerti partikat kell-e kiszolgálnia, esetleg néha kint is szeretnénk dolgozni. Az ilyen speciális igények esetén mérjük fel a szükségleteket: például megfelelő árnyékolás a laptopnak, elektromos csatlakozási lehetőség. Természetesen vegyük figyelembe rendelkezésre álló helyet, és ennek megfelelően válasszunk. Szerencsére ma már rengeteg többfunkciós, praktikus bútor létezik, és továbbra is népszerűek az összecsukható vagy rakásolható darabok, melyekhez kisebb tér esetén tudunk nyúlni. Törekedjünk a maximális kényelemre! Sose vásároljunk meg olyan garnitúrát, amit nem érzünk tökéletesen komfortosnak.

Mutassuk meg magunkat

Kerti bútorokat ma már minden méretben, színben és stílusban találunk, így a kínálat nem fogja korlátozni a lehetőségeinket. Általában két út áll előttünk: vagy a ház stílusához hasonló, azzal szinte egyetlen egységet képező teraszt alakítunk ki, vagy épp ellenkezőleg, szabadjára engedjük a fantáziánkat és kipróbálunk olyasmiket is, amelyeket esetleg túlzásnak éreznénk a négy fal között. A színes, bohém hangulatú kerti bútorok és kiegészítők igen népszerűek, amelyeket természetes anyagokkal kombinálva inspiráló környezetet teremthetünk.

Az elmúlt években kerültek előtérbe a beltériekhez hasonló, ám kimondottan kültérre tervezett alapanyagok, mint például a műrattan, ami jól tisztítható, időjárásálló és nem utolsó sorban könnyű. Természetesen örök kedvenc a fa, amit azonban a többinél valamivel gondosabban kell ápolni és kezelni, hangulatával azonban semmi nem ér fel. Nemcsak az anyagot, hanem a formát tekintve is népszerű a nappalibútorhoz hasonló kialakítás: a kanapékat idéző terebélyesebb, robusztusabb garnitúrák igen kedveltek, de az egyszerűbb ülőalkalmatosságokat is a párnázott étkezőszékek inspirálták. Szintén megunhatatlan kedvenc lett a függőfotel, amely minden teraszt egy következő szintre emel. Ezekből találunk fix rögzítésű darabokat, de szerencsére ma már vannak mobilabb, könnyebben mozgatható változatok is, így minden térbe megtalálhatjuk a megfelelőt.

Minden a kiegészítőkről szól

Idén már szinte elképzelhetetlen egy kerti garnitúra kényelmes párnák nélkül. Ha kimondottan kültéri darabokat veszünk, nem lehet nagy bajuk, de érdemes egy tárolót is elhelyezni, ahová el tudjuk őket pakolni rossz idő esetén. Új trend, hogy a szőnyeg is kikerül a kertbe, természetesen strapabíró kültéri változatban. Talán furcsának tűnik, de mindenképp próbáljuk ki és meglátjuk, mennyire otthonossá teszi a teret. Ugyancsak elmaradhatatlan kellék a hangulatvilágítás, amelynek köszönhetően meghittséget varázsolhatunk teraszunkra, erkélyünkre sötétedés után is, hogy maradéktalanul kiélvezzük a balzsamos nyárestéket.