Rémálommá válhat az álomlakás, ha menet közben megugranak a kamatok

  • news
  • 2022.04.11
    14:00
  • SAJTÓKÖZLEMÉNY
Miután a jegybanki kamatemelés hatására lassan már hetente kényszerülnek a lakáshitel kamataik emelésére a bankok, az ingatlant vásárlóknak fontos lehet, hogy bankjuk meddig tartja hitelajánlatát és az abban szereplő kamatot. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél egy negyedévig biztonságban lehetünk, a piaci hiteleknél ugyanakkor bankonként nagyon eltérő, hogy meddig él az ajánlat – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Az egyre komolyabb szintekre jutó infláció és az annak mérséklését célzó jegybanki kamatemeléseknek köszönhetően a bankok lakáshitel kamatai is meglódultak. Miután pedig a jegybanki drágítás folyamatos és ezt a referenciakamatok lekövetik, a bankoknak is hetente-havonta módosítaniuk kell lakáshitel kondícióikon.

A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, ez az ügyfelek számára ez nagyon komoly kockázatot jelent, hiszen egy-egy lakás adásvételének lebonyolítása akár több hónapot is igénybe vehet. A jelen piaci körülmények között ugyanakkor komoly annak a veszélye, hogy pár hónap múlva sokkal magasabb kamatról szól majd a banki hitelajánlat. Jobb esetben emiatt csak súlyos ezrekkel nőhet a törlesztőrészlet. Rosszabb esetben kiderülhet, hogy a magasabb törlesztőrészlet miatt az adós már nem fér bele a Hitelfék szabályok jövedelemarányos törlesztőrészlet előírásába, s így csak kisebb hitelösszegre jogosult. Ez pedig meghiúsíthatja az álomlakás megvásárlását, s akár még a foglalót is bukhatjuk.

A fogyasztóbarát lakáshitel a kamatot is őrzi

A money.hu körkérdéséből kiderült, hogy termékenként és bankonként is eltérő, hogy a bank meddig tartja az ügyfélnek adott első hitelajánlatának kamatát.

Jó hír, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) esetében a bankok a befogadáskor kötelező érvényű ajánlatot (MFL Ajánlat) kötelesek átadni az ügyfelek részére. Az ajánlat kötöttségének időtartama – hívták fel a figyelmet a CIB, az OTP és az UniCredit Bank szakértői - az ajánlat kiállítását követő 90 napig érvényes. Azonban, ha az ügyfél ezen időszak alatt szerződéstervezetet is kap, akkor annak átadásától számított 15 napig köti a bankot az ajánlatban megjelölt kamat.

Az MFL szabályok szerint a hiteldöntést követően 2 hónapon belül kell, hogy sor kerüljön a szerződéskötési feltételek teljesítésére és a szerződéskötésre az eredeti feltételek szerint – hívták fel a figyelmet az Erste Banknál. A szerződéskötést követően pedig további 1 évig biztosítják az ügyfél rendelkezésére a kölcsönösszeget, a szerződésben szereplő kamatszinten. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek további 1 év áll rendelkezésre a folyósítási feltételek teljesítésére, például a tulajdoni lap tisztázására – mondták el a money.hu-nak az Erste szakértői.

Piaci hitelek: eltérő határidők, feltételhez kötött kamattartás

A piaci lakáshitelek esetében ugyanakkor minden banknak saját döntésétől függ, hogy tartja-e és ha igen, meddig az ajánlatot.

Az OTP Banknál például a nem szabályozott konstrukcióknál az aktuális piaci hozamváltozás gyorsaságától függ az ajánlati kötöttség.

A K&H Banknál bevezetett kötelező érvényű ajánlatuk érvényessége maximum 30 nap. Ilyen ajánlat hiányában, vagy a 30 nap letelte után, a hitelkérelem benyújtásának napján érvényes hirdetményben szereplő kamatláb lesz a szerződéses kamatláb.

Az Unicreditnél a már meghozott piaci alapú jelzáloghitelre vonatkozó hiteldöntés kamata 60 napig érvényes, nem módosítható.

Az MKB Banknál az ügyfél bonitás vizsgálata alapján elkészített előzetes hitelajánlatot, így a benne szereplő kamatot a piaci konstrukciók esetében is 90 napig tartja. De ez a feltétel megszűnik abban az esetben, ha végső hitelkérelem időpontjára a bank aktuális hirdetményi kamatszintje az 75 bázisponttal meghaladja az ajánlati kamatot – ebben az esetben a magasabb, hirdetményi kamat lesz az irányadó.

Az Ersténél az ügyfél által kérhető előbírálati ajánlat érvényessége 4 hónap. Amennyiben az ügyfél jövedelmében nincs jelentős változás, és a hitelkérelmi dokumentációt 4 hónapon belül hiánytalanul beadja, a kölcsön kamata a hitelkérelem befogadásának napjával, az előbírálati igazoláson kiadott szinten rögzül.

A money.hu szakértői szerint a hitel felvételében gondolkodóknak már a kiszemelt ingatlan kiválasztásakor a fentiek alapján mérlegelniük kell, hogy az eladó által kért határidő belefér-e a bank türelmi idejébe, s ha ez nem bizonyos, érdemes átgondolni a vásárlást, vagy alternatív finanszírozási lehetőséget keresni. Ugyancsak fontos, hogy minden esetben kérjünk a banktól előzetes hitelajánlatot és tájékozódjunk arról, hogy ez az ajánlat meddig köti a bankot.