A sok bizonytalanság ellenére stabilizálódott a lakáspiaci kereslet-kínálat

  • news
  • 2022.04.04
    19:40
  • ingatlan.com
Az előző hónaphoz képest márciusban stagnált a lakáspiaci kereslet és bővült a friss kínálat az ingatlan.com elemzése szerint. Idén márciusban 1733 településen több mint 38 ezer használt lakást és házat hirdettek meg a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, az eladó lakóingatlanokra pedig több mint 340 ezer érdeklődés érkezett.

Stabilizálódik a kereslet, de sok a bizonytalanság

Az eladásra váró új és használt lakóingatlanok iránti érdeklődések száma márciusban - az ingatlan.com adatai szerint - közel 30 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbival összevetve. A februári szinttől már csak 3 százalékkal marad el az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma. “A friss adatok nem jelentenek meglepetést. Folytatódott a februári trend, vagyis a tavaly év eleji lendülethez képest mérséklődött a lakáspiac keresleti-kínálati oldala, az előző hónapokhoz képest pedig stagnálást mutatnak. Az Ukrajnában zajló háború, a bizonytalanabbá váló gazdasági kilátások és a dráguló lakáshitelek befolyásolják leginkább most a lakásvásárlókat és eladókat.” - értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Éves szinten csökkenés, havi szinten bővülés

A kínálati oldal vegyes eredményeket produkált az márciusban. 1733 településen hirdettek meg eladó használt lakásokat és házakat a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami több mint 10 százalékkal több helységet jelent éves szinten. A feladott 38,8 ezer hirdetés viszont 4 százalékkal kevesebb mint 2021 márciusában. A nagyvárosokban és Budapesten 6-8 százalékkal csökkent a friss kínálat, a községekben viszont 5 százalékkal nőtt.

Februárhoz képest viszont 12 százalékos bővülést mutat a lakáspiac kínálati oldala, ami a naptárhatást kiküszöbölve is 1 százalékos növekedést jelent. Budapesten 13 százalékkal több használt lakóingatlant hirdettek meg eladásra, mint egy hónappal ezelőtt. A megyeszékhelyek és városok friss kínálata 11-12 százalékkal, a községeké pedig 8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

Az országon belül jelentősek a különbségek. Miközben Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplénben 13-29 százalékkal bővült a friss választék, Vas megyében, Zalában és Veszprémben 16-27 százalékkal zsugorodott.